Hrad Lipnice láká svou středověkou atmosférou

Hrad Lipnice láká svou středověkou atmosférou

Tisk


lipnice 200Jedním z nejmohutnějších dochovaných českých hradů je hrad Lipnice, který se tyčí nad stejnojmenným městečkem nedaleko Havlíčkova Brodu. Lipnický hrad byl založen kolem r. 1310 jednou z větví starobylého českého rodu Ronovců – Lichtenburky, aby jako strážný hlídal celé širé okolí, město Brod s jeho stříbrnými doly a kupecké stezky, které se proplétaly tímto krajem řeky Sázavy na rozhraní Království českého a Markrabství moravského.

Vůbec první přímá zmínka o hradě Lipnici se objevuje r. 1314, kdy je zmiňován purkrabí Bernard. V roce 1316 Jindřich z Lichtenburka Lipnici zastavil mladičkému českému králi Janu Lucemburskému za svého příbuzného Jindřicha z Lipé, který byl uvězněn na hradě Týřově. V r. 1319 se hrad nakrátko dostal do královských rukou a král Jan jej postoupil Jindřichovi z Lipé výměnou za Žitavsko. Po Jindřichově smrti v r. 1329 se vlády nad Lipnicí ujali jeho synové, kteří zde v r. 1335 hostili krále Jana a jeho syna Karla.

Na počátku 15. století hrad získal sňatkem Čeněk z Vartemberka, který v roce 1417 v lipnické kapli nechal vysvětit vůbec první husitské kněží v českých zemích. Velkolepou přestavbu zažil hrad na začátku 16. století za Trčků z Lípy, kteří Lipnici velkoryse přestavěli do podoby pozdně gotické hradní rezidence. Panství zůstalo v rukou rodu až do r. 1561, kdy jej koupil František hrabě z Thurnu. Thurnové hrad výrazně renesančně upravili. Na Lipnici se narodil a dětství prožil známý generál stavovského vojska Matyáš Thurn.

Zlaté časy pro Lipnici skončily za třicetileté války, kdy roku 1645 hrad obsadila švédská posádka a nadělala takové škody v okolí, že v roce 1646 Lipnici oblehla císařská armáda a po čtyřtýdenních bojích hrad dobyla. Hrad ani městečko se  z rány uštědřené třicetiletou válkou už nikdy zcela nevzpamatovaly. V roce 1869 postihl Lipnici katastrofální požár, jemuž podlehl nejen celý hrad, ale i většina městečka. Vyhořelá zřícenina pak zůstala opuštěná až do r. 1913, kdy začala záchrana a obnova hradu. Byl založen Sbor na záchranu hradu Lipnice a roku 1924 hrad získal Klub československých turistů. KČT zajistil zříceninu a otevřel hradní muzeum. Záchranné práce pokračovaly do roku 1953, kdy se hrad stal státním majetkem. V 70. a 80. letech 20. století prošla Lipnice částečnou rekonstrukcí, která ale nebyla dokončena a památková obnova hradu pokračuje dodnes. V současnosti je hrad péčí státu  a prostřednictvím Národního památkového ústavu konzervován a dále zpřístupňován návštěvníkům.

lipnice1

Návštěvníky čeká prohlídka od temných sklepení přes paláce (pozdně gotický Trčkovský a renesanční Thurnovský) až po vyhlídkové ochozy dvou věží. První je tzv. Velká věž se zbrojnicí a Haškovou světničkou, v níž často pobýval spisovatel Jaroslav Hašek, druhá věž se jmenuje Samson a ve svém podzemí skrývá mj. třicet metrů hlubokou cisternu na dešťovou vodu. Historicky i architektonicky nejcennější částí hradu je kaple. Starší gotická kaple zasvěcená sv. Vavřinci pochází z první poloviny 14. století. Po barokní přestavbě v 17. století byla kaple nově zasvěcena sv. Josefovi.

lipnice2

V Thurnovském paláci si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu věnovanou dějinám husitství i fotografie z natáčení českého historického filmu Jan Hus režiséra Jiřího Svobody s Matějem Hádkem v hlavní roli, které probíhalo mj. právě v sálech lipnického hradu.

lipnice3

Děti ocení, že prohlídka hradu je volná formou procházky, při níž mohou objevovat skrytá hradní zákoutí a pátrat po pokladu, který podle pověsti kdesi v podzemí hlídá kostlivec s diamantovýma očima. Kdo v prostorách hradu nalezne znamení tří křížů, má cestu k pokladu otevřenou.

Hrad Lipnice

Otevřeno: od dubna do října, během letních prázdnin denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin
Vstupné: dospělí 90 Kč, děti od 6 let a senioři 60 Kč, rodinné vstupné 240 kč
Zdroj foto: autorka článku
Zdroj informací: www.hrad-lipnice.eu


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zajímalo vás někdy, co se děje pod postelí v Podpostelí?
co se děje v podpostelí 200Kniha obsahuje sedm kapitol, během nichž se seznámíte s osmi různými dětmi, které náhodou objeví tajemný svět Podpostelí. Postupně odhalíte život Matyldy, Šimona, Niny, Jonáše. Jáchyma, Světlanky, Emilky a Josefín...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...