Hradozámecká noc klepe na dveře

Hradozámecká noc klepe na dveře

Tisk

hradozamecka noc200Již 7. ročník Hradozámecké noci se uskuteční na hradě Karlštejně a dalších šestadevadesáti památkách po celé České republice. Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav ČR.

hradozamecka Noc 3

Hradozámecká noc, která letos proběhne ze soboty 27. na neděli 28. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Kulturní program je různorodý - od nočních prohlídek (respektive prohlídek v netradičním osvětlení) přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy. Hlavní program letošního sedmého ročníku Hradozámecké noci chystá na sobotu 27. srpna hrad Karlštejn, ovšem kostýmovanými prohlídkami, divadelními představeními, koncerty, rytířskými kláními či ohnivými show ožije v noci ze soboty na neděli na devět desítek památek po celé republice.

hradozamecka noc 1

Od sobotního večera do ranních hodin v neděli otevře své brány všem příznovcům hradů a zámků množství státních i soukromých památkových objektů. Pro návštěvníky budou připraveny noční prohlídky, divadelní představení, happeningy, koncerty, a mnoho dalších kulturních akcí. Šlechtická sídla se návštěvníkům představí v netradičních dobách (třeba o půlnoci) a s netradičním programem jako místa kypřící životem, na které má smysl se vracet. V zámeckých kuchyních ochutnáte dobové laskominy, podíváte se do míst, kam se obvykle návštěvníci nedostanou, anebo si projdete zámek s baterkou a vyslechnete příběhy, ze kterých minulým generacím vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.


hradozamecka Noc 2

Hradozámecká noc v krajích

PRAHA: Chvalský zámek, zámek Slovanka, Zahrady pod Pražským hradem.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: zámek Březnice, hrad Český Štenberg, zámek Dobříš, zámek Hořovice, hrad Karlštejn, zámek Konopiště, hrad Krakovec, hrad Křivoklád, zámek Loučeň, zámek Mníchovo Hradiště, zámek Mníšek pod Brdy, zámek Nelahozeves, zámek Radim, klášter Sázava, zámek Stránov, hrad Točník, zámek Zruč nad Sázavou, zámek Žleby.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: zámek Červená Lhota, zámek Dačice, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad a zámek Jindřichův Hradec, zámek Kratochvíle, hrad Landštejn, zámek Mitrowicz, hrad Nové Hrady, hrad Rožmberk, klášter Zlatá Koruna.

PLZEŇSKÝ KRAJ: hrad a zámek Horšovský Týn, klášter Kladruby, hrad Švihov, Tachovský zámek, hrad Velhartice.

KARLOVARSKÝ KRAJ: hrad a zámek Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart.

ÚSTECKÝ KRAJ: zámek Benešov nad Ploučnicí, zámek Duchcov, hrad Házmburg, zámek Jezeří, zámek Krásný Dvůr, zámek Libochovice, zámek Ploskovice, zámek Stekník, zámek Velké Březno.

LIBERECKÝ KRAJ: hrad Bezděz, zámek Frýdlant, hrad Grabštejn, zámek Hrubý Rohozec, hrad Valdštejn, zámek Zákupy.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: klášter Broumov, zámek Častolovice, zámek Humprecht, zámek Karlova Koruna, hrad Kost, zámek Opočno, hrad Potštejn, hrad a zámek Staré Hrady,

PARDUBICKÝ KRAJ: zámek Choltice, zámek Kladruby nad Labem, hrad Kunětická hora, zámek Litomyšl, Nový zámek u Lanškrouna, zámek Slatiňany.

KRAJ VYSOČINA: zámek Náměsť nad Oslavou, hrad Orlík nad Humpolcem, hrad Roštejn, zámek Světlá nad Sázavou, zámek Telč, kostel sv. Víta v Zahrádce.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: zámek Bučovice, Jurkovičova vila, vila Löw-Beer, zámek Lysice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každej knižke třeba pomocť a naučiť ju lietať, pripadne ju potom navigovať na ceste k čitatelovi,“ říká slovenský výtvarník Juraj Martiška

200 knizkaPřed dvěma lety touto dobou tvořil Juraj Martiška ilustrace ke knížce Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni. Letos si před létem střihl opět „Holuba“ – vytvořil obrázky pro slovenské vydání příběhu Kolik váží Matylda. Co je nového u Juraje Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Další náročný úkol pro římské centuriony Macrona a Catona

200litSimon Scarow píše detektivky, historické detektivky. Jeho už pěkná řada o činech a pátráních centurionů Macrona a Catona, kteří bojují pod znakem orla, je u čtenářů velmi oblíbená. Tito stateční muži se umí pěkně ohánět mečem, nic je neodradí od boje, ale z...

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...