Centrum tradiční lidové kultury vznikne v Třebíči
Banner

Centrum tradiční lidové kultury vznikne v Třebíči

Email Tisk

trebic 200Muzeum Vysočiny v Třebíči chce změnit bývalou zemědělskou usedlost známou jako Šmeralův dům v Centrum tradiční lidové kultury. Areál by poskytl zázemí pro vystoupení folklorních souborů, výuku lidových tanců, jarmarky tradičních řemesel, či ukázky lidových obyčejů.    Muzeum od roku 2005 pečuje o tradiční lidovou kulturu na Vysočině. Centrum by mohlo zahájit provoz v roce 2019. Podíleli by se na něm partneři z Jihočeského kraje a Dolních i Horních Rakous. Objekt bude nutné zateplit, je třeba obnovit fasády, dlažbu na nádvoří, okna a dveře, pořídit nové podlahy a vytápění. Výměna čeká také všechny inženýrské sítě.

Areál je v městské památkové zóně. Zemědělská usedlost příměstského typu z roku 1824 je kulturní památkou. Od roku 1960 byla 30 let vedena jako národní kulturní památka.  V současnosti slouží areál muzeu jako skladiště výstavního mobiliáře.

trebic1

V muzeu jsou čtyři stálé expozice. Nejzajímavější je rozsáhlá sbírka dýmek, čibuků, fajfek, pěnovek, porcelánek, olšovek, vodních dýmek a jiných bánidel. Další zajímavostí je výstava unikátních třebíčských Betlémů. Největší atrakcí je pohyblivý Betlém Josefa Činčery s figurkami ze dřeva. Nejrozsáhlejší expozice je věnována historii Třebíčska.

trebic2

V etnografické části muzea lze nahlédnout do světa vysočinských babiček. Mají tu sbírku keramiky, naivních obrázků, malovaných skel, vyřezávaných Kristů s dětskými obličejíky, modlitebních knížek a nechybí ani babiččina máselnice. V expozici Chráněná území Třebíčska se návštěvník projde všemi vzácnými přírodními lokalitami regionu.



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa

Počasí v ČR


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 32

Čtěte také...

NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

Pamatky 200Jihočeské památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo od ledna do července 2014 582 880 návštěvníků.

...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe zaujme i navnadí

Zmrzlinove nebe 200Působivé a nenáročné letní čtení v podobě knihy Zmrzlinové sedmé nebe od Abby Clementsové nám na český trh přineslo nakladatelství Argo. Co skrývá tato růžovoučká kniha? Nejjednodušší odpovědí je m...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Fanoušci vaření u televize se dočkají nového speciálního kanálu: Světoznámá TV stanice Food Network, začne po prázdninách vysílat v češtině!

TV Food 200Televizní kanál Food Network přináší v češtině už od 1. září inspiraci každému, kdo rád jídlo připravuje i chutná. Nejen diváci, ale i tuzemští kuchtíci se tak mohou těšit na ověřené televizní menu v podobě celosvětově oblíbených receptů, kulinářs...