Najděte v Praze netradiční místa, která mají kouzlo

Najděte v Praze netradiční místa, která mají kouzlo

Tisk

praha neznama 200Praha, neustále přecpaná davy turistů, kteří fotí i jízdu tramvají nebo metrem, má svá tradiční místa, kam se podíváte při výletu se třídou, kam vezmete svou rodinu nebo známé, když vás přijedou navštívit a jsou to ta stejná místa, která uvádějí všechny turistické průvodce. Ne že by Karlův most nebo Pražský hrad s katedrálou svatého Víta nebyly dostačující, ale pokud chcete změnu, začtěte se do publikace Praha neznámá.

Možná už jste projekt Praha Neznámá zaznamenali na Facebooku nebo jste při brouzdání po internetu našli přímo webové stránky a třeba jste se dokonce zúčastnili jedné z pořádaných komentovaných prohlídek.  A pokud jste se s touto iniciativou ještě nesetkali, zbystřete.

Pro knižní podobu musel autor vybrat pouze zlomek ze svých výprav a objevů. Můžeme tak prozkoumat zbytek kdysi proslulých Barrandovských teras, které léta netrpělivě čekají na zásah investora, možná by ale pomohl spíše zázrak. Návštěva může v pozdějších hodinách zvyšovat adrenalin v krvi stejně, jako kdybyste si vybrali k průzkumu chudinskou kolonii Na Slatinách.

Mezi mou TOP trojku řadím kapitoly Malebný Nový Svět, Lázeňské letovisko Klánovice a Luxusní Ořechovka. Jsem ráda, že jsem při svých toulkách navštívila alespoň jedno v knize zmíněné místo, a to Kozinovo náměstí a jeho okolí v Hostivaři.
Zdá se, že na straně 149 došlo k záměně popisků u fotek – a jelikož věřím, že kniha bude mít úspěch a dojde třeba k dotisku – bylo by dobré ji znovu revidovat a případné další chyby odstranit.
V každém případě Petr Ryska přináší na knižní trh svěží publikaci o zajímavých místech, která je doplněna velkým množstvím fotografického materiálu, ale také poutavými informacemi z historie daného místa. Tak třeba se někdy potkáme při rozjímání pod „Masarykovým“ stromem.

praha neznama

Praha neznámá - Procházky po netradičním místech a zákoutích
Autor: Petr Ryska
Žánr: průvodce
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 232
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/praha-neznama_8809/kniha/katalog/


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Rozsudek smrti v prostředí bezdomovců, narkomanů i pravicových extremistů

Rozsudek smrti 100Máte rádi detektivky z českého prostředí a nebojíte se trochu drsnější zápletky? Potom si určitě nenechte ujít Rozsudek smrti od Davida Urbana. Po mnoha spíše kratších textech přichází s plnohodnotným románem, který vám vezme...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

cine argentino 200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna pořádá letos již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 26. - 30. října 2023 v Paláci Lucerna.

...