Vzácné dřevořezby se vrátily na hrad Bezděz

Vzácné dřevořezby se vrátily na hrad Bezděz

Tisk

bezdez drevo 200Dva roky po nálezu dřevořezby, zachycující výjev Kladení Krista do hrobu, se na Bezděz vrátila poslední pohřešovaná dřevořezba s výjevem Šimon Kyrenský pomáhá Pánu Ježíši nést kříž. Dřevořezeb je v celém souboru čtrnáct; tvořily výzdobu kapliček lemujících cestu na Bezděz. Dřevořezba pochází z konce 17., či počátku 18. století a považovala se od cca 60. let minulého století za ztracenou. Dřevořezba je ve velmi zachovalém stavu, má rozměry 64x100 cm.  

Dřevořezby v kapličkách přežily nejenom celé 18. a 19. století, ale i druhou světovou válku. Během padesátých a šedesátých let 20. století se začaly ztrácet, a tak byly postupně přemístěny na hrad Bezděz, kde byly vystaveny v Purkrabském paláci, i zde se ale pravděpodobně některá ztratila; proto bylo zbývajících jedenáct dřevořezeb odvezeno do muzea v České Lípě, kde jsou vystaveny v Bieberově kapli.

Bývalý kastelán hradu nalezl v roce 1983 po dřevořezbách ještě tři prázdné rámy, které pečlivě uschoval. V roce 2014, při pracích před zahájením sezóny, byla objevena jedna z postrádaných dřevořezeb, konkrétně s výjevem Kladení Krista do hrobu. Dřevořezba prošla restaurátorským zásahem a je vystavována při výjimečných příležitostech v hradní kapli.

bezdez drevo

Současný kastelán získal pro hrad poslední dvě chybějící dřevořezby;  jednalo se o poslední chybějící výjev, tedy 5. zastavení s výjevem Šimona Kyrenského, jenž pomáhá nésti Ježíšovi kříž. V současné době čeká obě dřevořezby převoz do restaurátorských dílen. Návštěvníkům budou dřevořezby představeny v příštím roce. Pro svou vzácnost a výjimečnost nebudou dřevořezby trvalou součástí hradní expozice, ale veřejnosti budou ukazovány jen při mimořádných příležitostech.

Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král Přemysl Otakar II. Roku 1279 zde uvězněn jeho syn Václav II. s matkou královnou Kunhutou. Od roku 1627 byl hrad v majetku Valdštejnů. Klášter montserratských benediktýnů zde byl zřízen v roce 1661; zrušen byl reformou císaře Josefa II. roku 1785. V letech 1831–1836 se zde inspiroval k dílu Máj básník Karel Hynek Mácha.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vzdálená řeka mezi nenávistí vzdálenými rodinami

Vzdálená řeka, perex 100x100Přiznávám bez mučení, že nenést nová kniha od Alpressu jméno autorky Barbary Woodové, nejspíš by mě podle obálky nechala úplně v klidu. Slečna procházející se kolem řeky ve mně vzbuzuje doje...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...