Putovní výstava Má vlast cestami proměn míří do regionů

Putovní výstava Má vlast cestami proměn míří do regionů

Tisk

ma vlast 200Výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině. V letošním roce jich představuje celkem 112. Na konci června se jednotlivé kolekce výstavy postupně odstěhovaly z pražského Vyšehradu do všech krajů Čech, Moravy a Slezska.

 

Výstava představuje osudy zchátralých budov proměněných v krásné a užitečné stavby, svědectví o obnovených náměstích a návsích, rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách i znovuoživené přírodě.
Od slavnostního zahájení v květnu bylo možné celou výstavu vidět na pražském Vyšehradě. Nyní se rozdělila na šest kolekcí, které budou po zbytek roku postupně k vidění ve všech třinácti krajích ČR. Svou pouť kolekce začínají v Táboře, Lošticích, Bučovicích, Toužimi, Růžové a Horním Maršově.

ma vlast


Časový plán putování výstavy je možné najít na webových stránkách www.cestamipromen.cz. Je také možnost domluvit se s organizátory výstavy, aby se některá z kolekcí zastavila v dalších městech a obcích. Putovní výstavu Má vlast cestami proměn pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, z.s., spolu s Národní kulturní památkou Vyšehrad, jedenácti partnerskými kraji a řadou dalších spolupracujících organizací a institucí. Hlavním partnerem letošního ročníku výstavy je Zlínský kraj.
www.cestamipromen.cz, www.aefcz.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...