Nová prohlídková trasa zve na Arcivévodův okruh

Nová prohlídková trasa zve na Arcivévodův okruh

Tisk

bouzov 200Státní hrad Bouzov připravil pro návštěvníky novou prohlídkovou trasu, která je zavede do soukromého bytu arcivévody Evžena Habsburského a jeho pobočníka v jižním křídle hradu.

 


Evžen Habsburský byl rakouský arcivévoda. Narodil se roku 1863 na zámku v Židlochovicích na jižní Moravě. Absolvoval vojenskou akademii ve Vídni, kterou roku 1877 ukončil. V letech 1894-1923 působil jako velmistr Řádu německých rytířů. Po pádu monarchie se roku 1919 uchýlil do Švýcarska, kde pobýval až do roku 1934. Po 2. světové válce přesídlil do Tyrolska, kde prožil poslední léta svého života. Zemřel 30. prosince 1954. Evžen Habsburský je znám přestavbou hradu Bouzov. Projekt přestavby hradu byl realizován v letech 1895-1910.

bouzov1

Státní hrad Bouzov patří k nejromantičtějším hradům České republiky. Na hradě se prolíná hned několik uměleckých slohů; hlavně gotika a renesance. Před hradem jsou dva padací mosty a padací mříže. Mosty a mříže dosud fungují a využívají se při různých slavnostních příležitostech, například při zahájení a ukončení sezóny, jarmarku nebo karnevalu. Na okolní krajinu se lze podívat z hlásky vysoké 58 metrů. Nechybí ani rozsáhlý  zámecký park s rytířským kolbištěm.  

www.npu.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Sbírka Ladislava Zedníka Složenýma očima nehasí žízeň, ale umožňuje vychutnávat doušky jedinečnosti okamžiku

big slozenyma-ocima-AsD-517106 (2)Nakladatelství Odeon vydalo básnickou sbírku zkušeného básníka Ladislava Zedníka, který je zároveň svou profesí geolog, paleontolog, pedagog i vášnivý fotograf. Složenýma...

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Daria – sledujeme skutečnost nebo sen?

Daria perexKdyž filmaři vyplodí něco příliš spletitého, pochybného nebo magorovitého, zahalí to do snu. To přece není skutečnost, to byla pouhá noční můra, chtějí naznačit. Takto byl před více než stoletím poničen německý expresionistický film Kabinet dokto...