Tudy kráčel český génius

Tudy kráčel český génius

Tisk

Cimrman200Je řada koutů naší vlasti, která nejslavnější Čech prokazatelně proslavil po celém světě. Existují památná místa, kde zanechal výrazné stopy a důležité odkazy nejslavnější český génius - Jára Cimrman.

 


Možná tudy pouze projížděl, sehrál zde divadelní představení, přespal, kdo ví… Na každém takovém místě však lidé na jeho počest vzpomínají a postavili například pomník, pamětní desku, odlitek, zkrátka chtěli si navždy zachovat vzpomínku na nejslavnějšího Čecha.

Ke každé události, která se dotýká Járy Cimrmana, se vztahuje příběh, se kterým se seznámíte v  průvodci Památná místa Járy Cimrmana od autora Radka Laudina. Do knihy byly zařazeny více než dvě desítky nejzajímavějších míst, která jsou prokazatelně spojena s mistrovým životem a dílem. Kniha  je doplněná řadou fotografií z těchto památných míst. Průvodce tak určitě potěší nejen širokou veřejnost, ale především srdce každého cimrmanologa.

Cimrman

 


 Život a dílo českého génia
Jára Cimrman se narodil ve Vídni. Dodnes nelze s určitostí říci, kdy se manželům Cimrmanovým narodil synek; možná to bylo roku 1856, 1864, 1868, či 1883. Jeho otec byl český krejčí Leopold Cimrman, matka rakouská herečka Marlen Jelinková-Cimrmanová. Sám Cimrman se cítil být Čechem a nijak se tím netajil.

Zanechal po sobě rozsáhlé dílo. Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.

Poslední bezpečně zjištěné místo mistrova pobytu je obec Liptákov v Jizerských horách roku 1914.  Cimrmanovo údajné místo skonání se nachází poblíž obce Skalka v Ústeckém kraji. Jeho stopy ovšem nacházíme v nesčetných zemích téměř všech světových kontinentů.
Nezištně pomáhal řadě světových velikánů. V Čechách dosahuje Cimrmanovo životní dílo vrcholu.
Ať už je tomu jakkoli, díla, pod nimiž je podepsán Jára Cimrman, patři k vrcholům světové dramatické tvorby.  Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

Radek Laudin pracuje jako redaktor a editor. Je autorem několika cestopisů.

Památná místa Járy Cimrmana, autor: Radek Laudin, vázané, 126 stran, bohatě ilustrováno, vydala Grada Publishing v roce 2016, www.grada.cz 
Hodnocení 90 %

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Hilary Mantelová se umí dívat kolem sebe

zavra200Autorku rozsáhlých historických románů Hilary Mantelovou nemusíme českým čtenářům dlouze představovat.  V češtině vyšly už tři její romány – Wolf Hall, Předveďte mrtvé a Za temnotou. Na pulty knihkupectví se pro milovníky této skvělé britské prozaičky ...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...