Kuks shání finance na opravu Betlému

Kuks shání finance na opravu Betlému

Tisk

betl200Jednu z nejcennějších barokních památek ve východních Čechách čekají lepší časy. Po obnově barokního areálu v Kuksu, je na řadě nedaleký Braunův Betlém.

Téměř 300 let staré dílo Matyáše Brauna vytesané do pískovcových skal v lese mezi Kuksem a Dvorem Králové nad Labem ničí povětrnostní vlivy, spodní voda a mech. Ještě nedávno odborníci  nevěděli, jak o sochařské dílo správně pečovat. Restaurátorská fakulta Pardubické univerzity  navrhla způsob konzervace a studenti spolu s restaurátory začali vzácné sochy ošetřovat. Zájem o Braunův Betlém stoupl po loňském otevření nedalekého barokního areálu. Z Kuksu přicházejí turisté po naučné stezce. Ošetřování soch již probíhá, ale chybí doprovodná infrastruktura, která by pomohla památce zvládat nápory turistů. Prostředky v řádu milionů korun chce společnost Revitalizace Kuks o. p. s. získat z evropských dotací. Proto připravuje projektovou dokumentaci ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, radnicí Dvora Králové nad Labem a starosty dalších obcí, na jejichž pozemcích se vzácné pískovcové skulptury nacházejí.       

betl

Braunův Betlém vznikl na popud Františka Antonína Šporka na přelomu 20. a 30. let 18. století. Záhy se stal místem odpočinku a vyjížděk Šporkových hostů, kteří jej navštívili na Kuksu. Galerie plastik a reliéfů tesaných přímo do skály představuje biblické postavy a scény.

V roce 1970 byl Braunův Betlém prohlášen za kulturní památkou a v roce 2000 byl zaspán na seznam UNESCO mezi sto nejohroženějších památek světa. Od roku 2001 je soubor soch prohlášen za Národní kulturní památku.  

foto autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Mentalistou snadno a rychle
ImagePopulární americký seriál Mentalista se Simonem Bakerem v hlavní roli si před poměrně krátkou dobou získal své místo i na českých obrazovkách a soudě podle velkého počtu repríz můžeme říci,...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...