Inspiraci na výlet najdete i v ústeckém muzeu

Inspiraci na výlet najdete i v ústeckém muzeu

Tisk

foto200Dobu před nástupem jara mnozí z nás využívají k plánování výletů.  Informace hledáme všude, na internetu, v novinách i knihách, podle svých zájmů a možností. Pokud nemáte plán, nechte se zlákat Českým Švýcarskem. Navíc máte jedinečnou možnost v ústeckém muzeu na malé, ale velmi zajímavé „ochutnávce“. Na výstavě České Švýcarsko očima Václava Sojky se seznámíte nejmladším Národním parkem u nás a také s úspěšným fotografem této krajiny.

 


České Švýcarsko na rozloze necelých 80 km2 je přímo poseto unikátními pískovcovými útvary, které vznikly erozí v období čtvrtohor. Nejznámějším útvarem, který se stal i symbolem parku, je Pravčická brána. Ale unikátních útvarů je tam více a tak můžete obdivovat věže, stěny, rokle i bludiště, vytvořené přírodou. A také ty vytvořené dávnými předky – skalní hrádky a jejich zříceniny. Území pokrývají lesy z 97%, tvořené dnes smrkem stepilým, který nahradil původní buky lesní. A celou tu krásu uvidí návštěvník na fotografiích pana Václava Sojky, který se fotografováním zabývá celý život a jeho fotografie, jsou ozdobou různých úspěšných publikací o přírodě. Ale nejraději fotí právě v Českém Švýcarsku, kde žije a tak zachycuje okamžiky v každé roční době, různých míst, místa známá i neznámá.

foto9


Návštěvník se na výstavě nejen seznámí s patnáctiletou činností národního parku na panelech. Expozice je doplněna i faunou, která tam žije, a v přírodě si jí moc důkladně neprohlédnete nebo žijí převážně v noci. 

foto47

Aby si je bylo možno z blízka prohlédnout, muzejníci prověřili své fondy, a co tam nenašli, tak si vypůjčili u svých kolegů i soukromníků. A nezapomnělo se ani na děti. Pro ně připravili ptačí budky, které je možno  zkoumat, co je v nich uschováno, nebo si postavit z kostek rysa ostrovida, který se do  Českého Švýcarska vrátil. A jak známe humor ústeckých muzejníků, jistě tam někde bude skrytě umístěn i  zástupce ptáka sojky.

foto41


A protože jsou tam otevřeny další zajímavé expozice, určitě se tam nikdo nudit nebude.

 

Foto : autorka
http://www.muzeumusti.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pochopení pro slabosti druhých je tu v první řadě

kdomilujej perexjpgKdo miluje jinak je detektivní román Karin Fossumové norské spisovatelky, která hlavně díky místu svého bydliště se řadí k severským autorům. Ale její kniha není až tak „severská“ – tedy psána tak...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...