Muzeum má model zámku pro nevidomé návštěvníky

Muzeum má model zámku pro nevidomé návštěvníky

Tisk

zamek200Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy získalo haptický model zámku díky projektu na zpřístupňování nových expozic muzea pro nevidomé a slabozraké. Model spolufinancovalo Ministerstvo kultury.                     

 

U modelu je popisný text v Braillově písmu a představuje současnou podobu zámku. Speciální model vytvořil Pavel Jedlička z firmy Architektonické modely etc. za přispění Ministerstva kultury. Areál zámku svědčí o bohaté historii a složitém stavebním vývoji. Koncem 13. nebo počátkem 14. století vznikla na vltavském břehu tvrz. V kruhové hradbě stála hranolová věž, jejíž základy jsou vyznačeny v dlažbě nádvoří. Na sklonku 14. století dali pražští měšťané, bratři Eberhard a Reinhard z Remeše, postavit na místě starší hradby nový palác s kaplí, sevřený dvěma věžemi.   

  zamek00

                           

Z kaple se dodnes dochoval arkýř. Na přelomu 16. a 17. století byla tvrz přestavěna na renesanční zámek, který byl upraven v 18. století do dnešní podoby. Po celém obvodu nádvoří byly dobudovány arkády, nad arkýř vztyčena vížka a vznikl dodnes zčásti zachovaný hospodářský dvůr se sladovnou, stodolou a stájemi v předzámčí. Od 19. století vyrůstal anglický park se vzácnými a cizokrajnými stromy.                                                                                                                           

Středověkou tvrz připomíná příkop, kladky a závaží původního padacího mostu u brány, v nádvoří kamenná ostění. Stavební úpravy areálu zámku pro potřeby muzea se realizovaly koncem 50. a v průběhu 60. a 70. let. Generální rekonstrukce zámku, zasaženého povodní v létě roku 2002, proběhla v rozmezí let 2011–2012. V červnu 2014 byl zámek s novými historickými expozicemi zpřístupněn veřejnosti. Roztocké muzeum chce časem nechat vyrobit další čtyři modely, aby nabídlo nevidomým návštěvníkům postupně všechny podoby památky.


foto: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy  www.muzeum-roztoky.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Otázka mnoha rodičů: Jak mít úspěšné dítě?

uspesne dite perexLNakladatelství EDIKA přináší na český knižní trh mezinárodní bestseller, který byl přeložený do 24 jazyků s názvem Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než intelige...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Prima podzim na Primě

Prima 200První srpnový den odtajnil generální ředitel Martin Konrád s programovým ředitelem Petrem Vladykou a ředitelem on-li sekce Danielem Gruntem podzimní schéma mateřské stanice Prima, kte...