Nová kniha představuje Česko jako velmoc UNESCO

Nová kniha představuje Česko jako velmoc UNESCO

Tisk

unesc200Památky UNESCO jsou jedním z lákadel cestovního ruchu a Česká republika se v tomto směru má čím pochlubit. Česká republika UNESCO je název nové knihy fotografií Vydavatelství MCU. Autorem snímků, které dokumentují památky UNESCO i kandidáty na seznam světového dědictví je fotograf Libor Sváček. Kniha nabízí zcela nový pohled na památky UNESCO v Česku.

 

 

Publikaci, na níž spolupracovaly agentura CzechTourism i Národní památkový ústav, pokřtili spolu s autorem tři kmotři – generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková, generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková a kastelán státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Reprezentativní kniha fotografií Libora Sváčka s jedinečnými záběry českých památek zapsaných i usilujících o zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO přináší milovníkům památek a samozřejmě i zahraničním zájemcům o Českou republiku kolekci unikátních záběrů dvanácti českých památek, zapsaných na seznamu UNESCO, dále devatenácti pamětihodností, které o zápis na prestižní seznam usilují a také čtyř tzv. nehmotných památek, kterými je naše země na seznamu zastoupena.

Unesco2


Ačkoli české památky UNESCO jsou většinou velmi dobře známé objekty, fotograf Libor Sváček je dokázal zachytit z nových, zcela nečekaných úhlů, za mimořádných světelných podmínek, v neobvyklých denních i ročních dobách. Samostatnou kapitolou publikace jsou české památky, usilující o zápis na seznam UNESCO; právě zde si čtenář knihy naplno uvědomí, jak bohaté kulturní dědictví nám naši předkové zanechali.

Kniha Česká republika UNESCO je k dispozici v knihkupectvích po celé České republice. Publikace vzbudila hned od počátku značný zájem nejen odborníků, ale i široké veřejnosti. Knihu vydalo vydavatelství MCU. Reprezentativní publikace vyšla v české, anglické, německé a francouzské jazykové mutaci. Má 180 stran a 160 fotografií.


 ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

 

podivuhodna enc perexNedávno představilo nakladatelství Host novinku ze světa dětské naučné literatury - Podivuhodnou encyklopedii zvířat švýcarské výtvarnice Adrienne Barmanové. Najdeme v ní přes šest set živočichů rozdělených do čty...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...