Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Tisk

klaste200V Českém Krumlově se koncem listopadu pro veřejnost otevřel opravený komplex klášterů minoritů a sv. Kláry z poloviny 14. století. Rekonstrukce trvala více než pět let. Jedna z nejvýznamnějších památek města až donedávna unikala zájmu odborné i laické veřejnosti.

 

Unikátní trojklášteří je po zdejším zámku druhým největším památkovým objektem v Českém Krumlově, který patří k nejnavštěvovanějším místům v České republice.Revitalizací areálu klášterů získal Český Krumlov v historických objektech moderní kulturně-vzdělávací centrum. Návštěvníci si mohou v areálu prohlédnout výstavy věnované středověkému klášteru minoritů, umění a lidským dovednostem a výstavu o životě klarisek, nebo o historii pivovarnictví v regionu. Součástí areálu jsou i řemeslné dílny; kovářské, knihtiskařské, nebo sklářské a lidé se při prohlídce dostanou i pod historické krovy klášterů. K zajímavostem patří i venkovní expozice orloje, či jeřábu. Kláštery v Českém Krumlově budou nabízet programy pro odbornou i laickou veřejnost po celý rok. Cílem je zprostředkovat návštěvníkům klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.

klaste0

 

Kláštery a jejich historie

Rozsáhlý soubor budov klášterního komplexu minoritů a klarisek se rozprostírá na mírných svazích severního meandru řeky Vltavy při východní straně Latránu.
Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století držiteli jihočeského panství – Rožmberky. Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap, zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu a barokní přestavbu, probíhající v 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.
V pohnuté novodobé historii byl krumlovský klášter využíván jako vojenské učiliště, sloužil k ubytování panských úředníků, později zde sídlily různé vzdělávací instituce, či se zde skladovaly nejrůznější komodity; to se neblaze podepsalo na stavu objektů. Část z nich byla ještě v 90. letech 20. století využívána k sociálnímu bydlení a před začátkem komplexních oprav v roce 2014 byly některé interiéry i fasády v dezolátním stavu.
Celý areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery přibližují široké veřejnosti klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.
 
www.ckrumlov.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Na útěku...nájemní vrazi se nezastaví před ničím

Na uteku perexSimon ztratil svou nejstarší dceru Paige. Ne, není mrtvá, ale téměř jakoby byla. Je závislá na drogách a násilnickém partnerovi a nechce, aby ji rodiče hledali. Simon se však nevzdává a podaří se mu získat informaci, kdy bude jeho dcera b...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...