NPÚ: Češi si památky zamilovali

NPÚ: Češi si památky zamilovali

Tisk

npu logo 200Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce října přes 4,9 milionu návštěvníků. Protože mnoho hradů a zámků nezavírá ani v zimě, lze do konce roku čekat prolomení magické návštěvnické hranice 5 milionů. Třináct památek bude mít otevřeno po celou zimu, další objekty připravují pro návštěvníky adventní, vánoční a novoroční akce, nebo otevřou na objednání. Bližší informace najdou zájemci na stránkách Národního památkového ústavu.

Nejvíce zájemců o prohlídku přišlo na zámek Lednice; k poslednímu říjnovému dni to bylo téměř 398 tisíc návštěvníků. Hrad a zámek Český Krumlov, který v polovině léta tabulku návštěvnosti vedl, nakonec za svým tradičním jihomoravským „soupeřem“ zaostal přibližně o 10 tisíc návštěvníků. Třetím nejnavštěvovanějším objektem je státní zámek Hluboká s 265 tisíci příchozími; do první pětice se zařadily ještě hrad Karlštejn, který navštívilo 204 tisíc zájemců, a komplex zámku a zahrad v Kroměříži se 190 tisíci návštěvníků. Památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný růst zájmu, se stala národní kulturní památka Hospital Kuks, otevřená po kompletní obnově letos v březnu.

Přestože oficiálně letošní sezona skončila 1. listopadu, velká část památek ve správě NPÚ brány nezavírá a připravuje adventní akce. V romantickém prostředí hradů zámků i skanzenů nabídnou správci památek atmosféru spojenou s příjemnými okamžiky Vánoc. Bohatý program s netradičními prohlídkami, řemeslným trhem a vůní vánočních dobrot si budou moci návštěvníci užít například na zámcích v Telči, Jindřichově Hradci a Zákupech, na Sychrově, ve Žlebech a Hrádku u Nechanic, v Ratibořicích nebo na Hamousově statku ve Zbečně. Hudbu a koncerty si vychutnají například na zámcích Valeč, Stekník, Krásný Dvůr nebo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

npu text foto

Témata roku 2016 - Lucemburský rok

V roce 2016 bude hlavním dějištěm již šestého ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů státní hrad Karlštejn; NPÚ totiž v příštím roce připomene 700. výročí narození Karla IV. Karlštejn se již na počátku dubna stane místem konání největší akce tzv. Lucemburského roku, výstavy vzácných středověkých předmětů, nalezených v 19. století při rekonstrukci hradu, které jsou trvale uloženy ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea. Vyvrcholením Lucemburského roku a druhou nejvýznamnější akcí, která se příští rok na hradě Karlštejn odehraje, bude Hradozámecká noc, která se poslední srpnovou sobotu koná na desítkách státních i soukromých památek. Vedle Karlštejna si budou roli Lucemburků připomínat i další památky ve správě NPÚ – hrady Krakovec a Točník, Veveří, Křivoklát a Nový Hrádek u Lukova; dalšími akcemi se připojí dalších přibližně třicet původně středověkých objektů.

Památkové speciality

Druhým tématem, kterému se budou odborníci z Národního památkového ústavu v roce 2016 věnovat, budou Památkové speciality. Ústředním tématem odborných i populárně-naučných aktivit a akcí – přednášek, workshopů, prohlídek atd. – pořádaných Národním památkovým ústavem se stanou památky moderní, industriální a venkovské architektury

Zdroj foto: Ctibor Čejpa, npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...