Divoké Miláno. Bleší trhy

Divoké Miláno. Bleší trhy

Tisk

market200Miláno, jako druhé největší město Itálie, skýtá, stejně jako většina světových metropolí, mnoho zajímavých příležitostí všech možných druhů a kategorií. Ať už se sem vypravíte za kulturou, uměním, nákupy či nočním životem, můžete si být jisti, že toto místo tisíce tváří nikdy nezklame vaše očekávání.  Pro mne se ulice Milána staly pro další půlrok novým domovem a nemohu jinak, než návštěvu tohoto úžasného energického města doporučit všem ostatním.

 

 

Zorientovat se ovšem v záplavě možností a událostí bývá často nelehkým úkolem i pro zdatného cestovatele. V záplavě tipů, rad a průvodců můžeme pátrat dlouhé hodiny a ani tak získané informace neposkytnout komplexní představu o daných možnostech-zároveň se nám díky nim často podaří odkrýt pouze špičku ledovce a to především v případě, orientujeme-li se podle klasických turistických nabídek. V krátkém seriálu se tedy pokusím o zmapování míst, událostí a akcí, které byste si jistě při návštěvě Milána neměli nechat ujít a jejich doporučení těžko naleznete v oficiálních průvodcích.
V tomto díle bych se ráda zaměřila na Milánské trhy, které se díky své dlouholeté tradici staly nedílnou součástí zdejšího každodenního života. Nejedná se pouze o levnou možnost nákupů, milánské markety podávají dokonalou výpověď o duchu a nátuře pravého Itala. Pestré barvy, milión neznámých vůní a pachů, předměty, u kterých ani sám prodejce neodhalil jejich původní využití…To vše, spolu s vyvolávači a pouličními hudebníky vytváří ojedinělou a fascinující atmosféru.

market2


V Miláně můžeme narazit na několik druhů pouličních marketů, často se ale jedná o směsici všech možných druhů zboží, od ovoce a zeleninu přes čerstvé ryby, od nového oblečení po ten nejlevnější second hand, od šperků až po stoly a bedny plné fascinujících nálezů z půdy a garáže. Spojuje je ovšem jedno-zboží zde bývá velice levné a potraviny čerstvé a kvalitní.
Asi nejzajímavějším druhem jsou bleší trhy, takzvané flea markety. Tento obchodní model funguje stejně dobře i v České Republice především v podobě burz, nicméně stále zůstává spíše koníčkem pro úzkou skupinu nadšenců. V ulicích Milána se tato platforma setkává s kladným ohlasem a sympatiemi u mnohem většího procenta populace.  Mezi nejzajímavější druhy zboží patří především stylové boty, staré knihy a vinyly a lépe či hůře repasovaná jízdní kola, která jsou z drtivého procenta kradená. Nemalým rájem jsou tato místa také pro milovníky secondhandů, k sehnání jsou zde stylové kousky nejrozmanitějšího charakteru již od 0,50 E. Nesmíte se ale bát do lovu těch nejlepších svršků vložit veškeré své úsilí, milánské ženy s ponořenými předloktími v haldách oblečení bývají velice dravé.

market3


Ovocné trhy nalezneme v ulicích Milána každý den, pokaždé ovšem na jiném místě konání.  Bleší trhy jsou vzácnější, s jistou pravidelností se ovšem opakují také a to většinou poslední sobotu a neděli v měsíci. Dle mého názoru opravdu platí, že zajímavější trhy a prodejce najdete mimo centrum, daleko od návalu turistů, zkrátka v místech určených pro opravdové obyvatelé Milána. Mezi mé nejoblíbenější patří například středeční trh na Via Termopili či sobotní kolem kanálu Naviglio Pavése, nejkrásnější je ovšem ten, na který byť náhodně narazíte samy.  Na těchto stránkách naleznete celkový seznam a mapu s místy a dny konání všech trhů, které se v Miláně odehrávají pravidelně, stačí tedy jen zvolit a vyrazit.

http://mercati-settimanali.it/Milano/


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Ami se potřetí vrátil: Vnitřní civilizace

ami 1Mnohem hlouběji než v předchozích dílech, se dostaneme s Amim a Pedritem tentokrát. Je tu začátek prázdnin, půlka prázdnin, konec prázdnin a ubohý Pedro čeká na svého mimozemského přítele, a hlavně přítelkyni Vinku. Už skoro všechno vzdal, když v poslední ch...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

O sborovém zpěvu a Black Sabbath

pk uvodkaPodivná kombinace? Ale reálná. Jako bývalého člena hudebního sboru mě zjištění, že Severský filmový podzim přinese i snímek o pěveckém sboru, velmi potěšilo, protože na léta, které jsme se spolužáky ve sboru zažili, nikdy nezapomeneme. Ale doložku...