Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Tisk

nadra200V Praze proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků 9. ročníku soutěže o titul Nejkrásnější nádraží  České republiky 2015. Setkání se již tradičně koná v reprezentativních prostorách Valdštejnského paláce, sídle Senátu PSP ČR. 

 

Soutěž probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s ŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem  Konstantinolázeňsko. Na projektu dále spolupracují  Správa železniční dopravní cesty, s.o., České dráhy, a.s., a další partneři.

Loňský vítěz soutěže, nádraží Brno-Chrlice, předal štafetu letošnímu vítězi – nádraží Nový Jičín město.  Letošními dalšími finalisty se stala nádraží Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak-Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky.                             

nadra

 

V 9. ročníku soutěže se sešlo celkem 3374 platných hlasů. Kromě hlavních cen udělili organizátoři titul Pohádkové nádraží mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. Zvláštní ocenění za příkladné využití části objektu získala železniční stanice Nižbor.                                                                                                                                    

      nadra4

 

Smyslem soutěže je zlepšit prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek, motivovat vlastníky a správce objektů k zodpovědnější péči o svěřený majetek a zvýšit zájem veřejnosti o cestování vlakem. Soutěž probíhá od roku 2007. Kandidáty na titul navrhuje veřejnost, která také rozhoduje o vítězi. Soutěž si rychle získala velkou popularitu u široké veřejnosti. V roce 2014 hlasovalo celkem 3 450 hlasujících. Výsledky jsou pravidelně vyhlašovány v Senátu za účasti senátorů, představitelů Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a dalších dopravců, vesnic a měst s oceněnými nádražími a lidí, kteří se o stav stanic zasloužili.

www.nejnadrazi.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Literární událost podzimu? Nový Lars Kepler!

zrcadlovy-muz 200Od vydání poslední knihy Larse Keplera uběhly dva roky, a tak není divu, že se na další novinku příznivci této spisovatelské dvojice těšili a napjatě vyhlíželi její vydání.

...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Český film Magician je natočen. Začala postprodukce

Magician 200Nový film režiséra Davida Stejskala MAGICIAN v česko-marocké koprodukci vstupuje do druhého stádia příprav. Štáb má za sebou náročné, ale krásné natáčení v Maroku. Nyní pracuje hudební producent David Vostrý na hudebních podkladech a originálních...