Další poutník do Santiago de Compostela a jeho evoluce

Další poutník do Santiago de Compostela a jeho evoluce

Tisk

Tura do Compostely perexNejen dobré a pořádně vyšlápnuté boty jsou potřeba na osmisetkilometrovou pěší túru. Do tlumoku je nutné zabalit sice jen ty nejnutnější věci a eliminovat tak zátěž, ale scházet nesmí pořádná dávka odhodlání, vůle, sebeovládání a šikne se i humor a nadhled. Jak moc strádá Svatojakubský poutník? Jeden z pohledů předkládá Jean Christophe Rufin, vážený člen Académie Française, jenž se doborovolně zařadil mezi ty, kdo vytrvalou chůzí podstupují spirituální přerod.

 

 

Co se stane s duší, když nohy ujdou osm set kilometrů současným Španělskem po cestě s tisíciletou tradicí? Rufinova odpověď, jak mu ji přinesla vlastní zkušenost, je formulována střízlivě, skepticky, a přitom nesmírně vtipně a se schopností vystihnout město, krajinu, povahu či vzhled přesným obrazem či půvabnou scénkou. Cesta do Compostely je v jeho podání přiměřeně duchovní, romantická i cynická a je vylíčena s jazykovým mistrovstvím, které se přitom nikdy nepoddává zálibě ve vlastním předvádění. Nudit byste se tedy neměli a zásluhu na tom nepochybně má i svěží překlad Martina Pokorného.

Během svého putování Jean Christophe Rufin sice záměrně společnost příliš nevyhledával, přesto se některým setkáním nevyhnul a ať již byla příjemná, či spíš zdvořilostní, vytěžil z nich další materiál ve finále použitý v knize.

Při čtení je možné zkoumat vlastní myšlenky, které v nás záznam Rufinova přerodu vyvolává. V podstatě lze s jeho náhledem na věc souhlasit – Cesta si poutníka podmaňuje, zkouší jeho vytrvalost, klade mu pod nohy nečekané překážky, na druhou stranu nechává mizet symboly hřebenatek, které ukazují směr, aby jej nakonec, pokrytého prachem, přece jen nechala dojít do kýženého cíle. Do cíle, ve kterém má pocit, že se mu podařilo správně srovnat hodnoty a že mu toto nastavení vydrží i po návratu do běžného života… Zůstane-li to tak, to naznačí sám autor v závěru cestopisu a realita všedního dne výsledek jen stvrdí.

tura

 

Inspiruje-li barvitý Rufinův popis některého z čtenářů k tomu, aby následoval tisíce poutníků, jež libovolnou z tras absolvovali, stejně, s největší pravděpodobností hraničící s jistotou, budou jejich autentické prožitky natolik odlišné, že vydají na samostatné vyprávění. A i to bude plné dobrodružství, potu, prachu a nepřenosných zkušeností. Cesta jich má v záloze nepřeberné množství…i v tom tkví její tajemství a nesmrtelnost.

Nesmrtelná túra do Compostely/ Poutníkem chtě nechtě
Immortelle randonnée. Compostelle malgré moi
Autor:     Jean-Christophe Rufin
Počet stran: 252
Rok vydání: 2015
Číslo vydání: 1.
Překladatel: Martin Pokorný
Vazba:    flexovazba
Hodnocení: 90 %

www.eprostor.com/
www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/nesmrtelna-tura-do-compostely.aspx


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jak rozproudí autorovu fantazii jedna stará vila

vila uvodJedna stará vila v Ostravě s pohnutým osudem, tajnými prostory a obrazy nedozírné hodnoty. Vypadá to, že město dostalo svůj nový příběh a ne jen tak ledajaký. Rozhodně umí přitáhnout pozornost. Ač původem právě od Ostravy, patriota byste ve mně hleda...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...