Stockholm – město muzeí

Stockholm – město muzeí

Tisk

Stockholm muzea 200V posledním příspěvku o hlavním městě Švédska se budu věnovat vybraným muzeím. Oblíbencem v hledáčku turistů, ale i obyvatel hlavního města, je obvykle Skansen, první na světě vůbec, a najdete ho, kde jinde, než na nejzelenějším stockholmském ostrově Djurgården.


Avšak podle čísel je nejnavštěvovanějším muzeem Vasa, památník lodi, která ztroskotala při své první plavbě a která seznamuje s dějinami života na moři. Obě muzea sousedí v blízkosti. Nedaleko můžete najít i muzeum Nordiska, o kterém ještě bude řeč nebo pokud jste fanoušky švédské skupiny ABBA, neváhejte a navštivte muzeum věnované jejich kariéře.


První skansen na světě v sobě ukrývá zástupce tradičních staveb a interiérů ze všech oblastí Švédska. Zvláštností je, že vás k expozici doveze eskalátor, v historickém objetí staveb je to mírně podivné. Na vrcholu skansenu máte úžasný rozhled třeba na zábavní park Gröna Lund. Součástí komplexu je také hlediště s pódiem, kde v letních měsících probíhají koncerty, ale i jiné kulturní události. Pro děti je zde zřízeno menší zoo, můžou se projet vláčkem. Kdo je příliš znaven a nechce si posedět u červeného mlýna, může o kousek dále ulehnout do relaxačních sítí.

Stockholm muzea 1



Pokud máte skansen prochozený křížem krážem a už znáte každý kámen a větvičku, dejte se k východu a ocitnete se pár kroků od muzea Nordiska.  Pro mě jako fanouška antropologie úplný poklad. Na čtyřech rozsáhlých patrech se seznámíte se vším, co bylo potřeba k životu ve Švédsku za posledních pět set let. Nejen hmatatelnými výrobky, muzeum se snaží přiblížit i zvyky, jako jsou tradiční práce během ročních období, ale třeba i obřady jako svatba nebo pohřeb.

Stockholm muzea 2



Skoro každý si zde něco najde. Rozsáhlá expozice domečků pro panenky nebo hraček zaujme nejen nejmenší návštěvníky. Kde se na tuhle rukodělnou práci hrabou domečky pro panenky Barbie. Pro další je tu sbírka tradičních látek a výšivek. Jak se měnilo stolování v čase, ale i jak vypadalo u obyčejných lidí a jak u vyšší vrstvy si prohlédnete v prosklených boxech přesně zachycující okamžiky před podáváním jídla. Na modelech zase uvidíte zmenšeniny typických historických interiérů, opět rozdělených v čase, ale i sociálním zařazením.

Stockholm muzea 3


Zvláště ženy si užijí expozici věnovanou proměnám oblékání, ale i sbírce šperků a ozdob. Mnoho z vystavených kusů jsou zachované originály, některé objekty jsou věrnými napodobeninami. A že je zde opravdu výběr za posledních pět set let, dokazují třeba vedle sebe stojící figuríny – jedna má na sobě tradiční venkovské oblečení, vedle ní mladík v černém goth kostýmu. Na videu uvidíte, jak bylo těžké dostat se třeba do společenských šatů, které vyžadovaly nošení korzetu.

Stockholm muzea 4


Dalším obrovským oddílem jsou ukázky tradiční rukodělné práce se dřevem. Ať už vyřezávané police, nebo židle nebo něco většího jako skříně. Rozsáhlá je i sbírka lžic. Stejně tak můžete obdivovat pletené oblečení s klasickým skandinávským vzorem. Všechno má pod dohledem vládce Vasa, jehož socha v nadživotní velikosti je instalována v přízemí objektu.

Stockholm muzea 5


O Nobelově muzeu jsem vás informovala už v přechozím článku věnovanému části Gamla stan (http://kultura21.cz/cestovani/13070-stockholm-cestovani-treti-cast). Posledním muzeem, které zmíním je Muzeum tance – Dansmuseet, které se nachází v blízkosti budovy Parlamentu. Můžete mít štěstí a narazit na den s volným vstupem. Expozice čítá pouze dvě místnosti, ale najdete zde mnoho zajímavého a nemusíte být zrovna oddaným znalcem tance. Uvidíte sošky tanečníků, baletní kostýmy, video ukázky tradičních tanců z různých oblastí světa, plakáty význačných tanečních hvězd. V předním sále si odpočinete při sledování broadwayské muzikálové show plné stepu. A upomínkový obchod? Chtěla jsem vše, odešla jsem tedy bez ničeho… Zápisníky, bonbony, propisky, povětšinou s reprodukcemi obrazů baletek Edgara Degase.

Stockholm muzea 6



V pěti příspěvcích jsme vám na našich stránkách představili kus Stockholmu, malebného města plného kontrastů a usměvavých obyvatel. Pokud máte možnost vyjet na sever, neváhejte.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učit děti tvořit se pro mě stalo posláním

rozhov2Její práce nalezly místo v mnoha soukromých sbírkách po celém světě, její socha Lidická madona je součástí sbírky památníku v Lidicích. Dosud uspořádala přes padesát samostatných výstav. Pravidelně se zúčastňuje kolektivních výstav n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Touha, láska, zrada – nešťastný život Agnes Magnúsdóttir

agnes perexSmutek evokující obálka s opuštěnou ženou a houfem dravců kroužících nad potemnělým mořem pod ztěžklými mraky dává dopředu najevo, že román Agnes nebude čtením k popukání. A hned Prolog nás o tom přesvědčuje. Začíná...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...