Stockholm – hlavní město Skandinávie – část II.

Stockholm – hlavní město Skandinávie – část II.

Tisk

stockholmII uvodka

Alespoň takto nazývají Stockholm švédské turistické agentury. Jelikož je to první město ze severních zemí, které jsem navštívila, můžu zatím jedině souhlasit. Protože tohle královské město rozkládající se na čtrnácti ostrovech je oáza klidu a pohody. Pokračování části I.

 

 

Proti nejzelenějšímu ostrovu pak můžete obdivovat i Östermalm, který se honosí palácovými domy až s padesáti místnostmi, které jsou domovy švédských celebrit, můžete jít hledat zvonek třeba Pera Gessleho z dua Roxette. A pokud vám tato část bude připomínat pařížské bulváry, tak vás zrak neklame. Přesně podle pařížského vzoru byla totiž tato část vystavěna.

Pokud neumíte švédsky ani finsky, tak vám přeji mnoho zdaru při nakupování potravin, jejichž složení je ve většině případů pouze těchto jazycích. Jistě se můžete zeptat zaměstnanců daného řetězce, ale to by nebylo žádné dobrodružství. Tak jsem nakupovala třeba domnělý jogurt (podle složení, které jsem dala dohromady právě z pár švédských slovíček, které se daly lehce odhadnout a pár finských, které jsem znala), ze kterého se nakonec vyklubala tvarohová pochoutka (jak jsem si po tomto zjištění říkala: „even better“). Pokud máte rádi zdravé potraviny, určitě vás potěší obrovské regály třeba raw produktů, která jsou ve Švédsku běžně k dostání, o kterých si v Česku můžeme zatím jenom nechat zdát. Pokud se nechcete pouštět do nakupování, můžete si pochutnat v mnoha restauracích – najdete tady ledacos – řecké, italské, čínské, thajské, dá se tu najít i česká hospůdka.

Všude, kde jste, se dá platit platební kartou, což je určitě nejčastější prostředek. Pokud už byste museli vytáhnout peníze, tak švédské bankovky jsou opravdu krásně výtvarně zpracované a hrají plejádou barev. Nelekejte se u mincí, ano, desetikoruna je daleko menší, než pětikoruna nebo jednokoruna. Můžete použít i eura na mnoha místech, ale karta je prostě jistota.

Stockholm f

Bydlení ve Stockholmu musí být pohádka. Tedy nevím, jak to vypadá z finančního hlediska, ale mám teď na mysli všudypřítomnou přírodu, vodu a lodě. Spíš jako byste byli někde na dovolené na chatě, než v hlavním městě. Výhodou určitě je, že ve Stockholmu není příliš výškových budov a tak si zachovává svou přátelskou tvář.

Stockholm g

Pokud se procházíte po městě, můžete vidět samé tatínky s kočárky, velká odlišnost od toho, co zažíváme v Česku. Pokud už potkáte nějakou maminku, je dost možné, že zatímco bude před sebou tlačit kočár, dokáže přitom i kojit. Dalším znakem jsou také všudypřítomná kola a cyklistické stezky. Kola si také můžete během svého pobytu půjčit a vyzkoušet si každodenní stockholmskou realitu.

Stockholm h

Co mě však překvapilo, je, že je město dle mého názoru, málo značené pro turisty. Oproti Praze, kde na každém větším rozcestí máte značky, kterým směrem se máte vydat za vybranou pamětihodností, ve Stockholmu jakoby se před turisty schovávali.

Město je plné odpočinkových zón a parků. Nevím, jak po zbytek roku, ale během letních měsíců je všude klid, lidé jsou usměvaví, příjemní, vypadají velice spokojeně. Já osobně jsem Stockholmem naprosto okouzlena. Je to místo, kde se setkává historie a modernost, kde vás ohromí čistota a zachovalost a kde si svou mysl zrelaxujete, ani nebudete vědět jak.

Stockholm i

Když jsem seděla v letištní hale na cestě zpět a viděla pár švédských spolucestujících, kteří se vydávali objevit mé hlavní město, trochu jsem se v duchu bavila nad tím, co asi budou říkat přeplněným ulicím, špíně, památkám po psí návštěvě, zničeným domům graffiti a pivu za třicet…škoda, že mi na to nikdo z nich neodpoví.

P. S. Pokud vás povídání o Stockholmu zajímalo, brzy přidáme i podrobnější články o radnici, královském paláci, části Gamla stan a vybraných muzeích.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jak se nenechat napálit

Nove zbrane vlivu perexSociálně-psychologické vědecké práce Roberta B. Cialdiniho, psané popularizujícím stylem, a tedy všeobecně srozumitelné, jsou nám známy už delší čas jako zaručená kvalita. Po původních Zbraních vlivu po letech přichází...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...