Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Tisk

kavalir perexAž do neděle 30. srpna máte spolu dětmi jedinečnou příležitost přenést se do 16. století a navštívit státní zámek Telč v rámci unikátních prohlídek určených přímo nejmenším návštěvníkům. Kostýmované prohlídky, nazvané Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra, probíhají během prázdnin čtyřikrát denně v úterý, pátek, sobotu a v neděli.

 


Hned po vstupu na nádvoří se stanete členy družiny hraběte Gonzaga z italské Mantovy, který přijel na telčský zámek za panem Zachariášem z Hradce (1526-1589). Můžete se stát pokladníkem, krejčím, zahradníkem nebo přímo panem hrabětem. Hosty po zámku provádí pan Zachariáš osobně za doprovodu své krásné manželky Kateřiny z Valdštejna, která si do svého fraucimoru vybere nové dvorní dámy.

kavalir

Hostitel návštěvníkům vypráví o historii zámku, o své rodině a erbovním znamení pánů z Hradce. Děti během prohlídky plní různé úkoly a za bystrost a snahu dostávají odměnu. V chodbě s loveckými trofejemi mají například uhodnout, kterému zvířeti patří vystavená kůže nebo čím z ulovených trofejí by si pan Zachariáš mohl ozdobit klobouk. V rytířském sále se hosté stanou svědky hodiny šermu Zachariášova syna Menharta a mistr šermíř je naučí, jak správně držet kord či jak zaujmout šermířský postoj. Nechybí ani zkouška postřehu.

kavalir1

Mezi panem Zachariášem a jeho chotí Kateřinou probíhá manželské škorpení ohledně zanedbávání ze strany manžela nebo darování šperkovnice bez šperků. Během prohlídky dojde i ke krádeži a souboji s drzými zloději. V tanečním sále se návštěvníkům za doprovodu dobové hudby dostane výuky tance, aby se stali dokonalými kavalíry a byli připraveni na večerní hostinu. Pan Zachariáš také dětem povypráví o bílé paní Perchtě, která se na zámku zjevuje.

kavalir3

Na závěr pan Zachariáš prozradí, co ho a jeho rodinu v dalších letech čeká, a poprosí návštěvníky o vzpomínku. Prohlídka je interaktivní a velmi záleží na tom, jak se hosté vžijí do svých nových rolí a jak zareagují otázky pana Zachariáše. Pokud odhodíte zábrany a naplno se vtělíte do renesančního dvořana, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Zapomeňte na nudné prohlídky se suchopárným výkladem, v Telči se na vaši návštěvu těší vtipný a šarmantní pan Zachariáš z Hradce.

kavalir2

Během Hradozámecké noci v sobotu 29. srpna proběhnou dětské prohlídky navíc i v 17 a 18 hodin.

Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra (kostýmované prohlídky pro děti)
Místo: Státní zámek Telč
Datum: červenec- srpen 2015, úterý, pátek, sobota, neděle (11, 14 hod, 15 hod, 16 hod)
Zdroj foto:  www.zamek-telc.eu
www.facebook.com/zitaliedotelce

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nové Velké knížky pro malé vypravěče tentokrát potěší hlavně kluky

velka-knizka-muj-den-pro-male-vypravece 200Nakladatelství Presco Group přidalo v poslední době další tituly do série Velkých knih pro malé vypravěče. Po Praze, Farmě, Stavbě nebo Zvířatech jsou tady nyní Hasiči, Porsche a Mů...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...