ZOO Lešná má opět medvědy pyskaté

ZOO Lešná má opět medvědy pyskaté

Tisk

medvedi 200Po téměř 30 letech můžete ve zlínské zoo znovu obdivovat pár medvědů pyskatých - samce Druvu a samici Saraswathi. S obrovským nadšením prozkoumávají celý prostorný výběh v asijské oblasti zoo. O jedinečné zážitky tak rozhodně není nouze. Zlínská zoo je teprve pátou zoo v Evropě, kde můžete tato nádherná zvířata obdivovat. Medvědy získali díky dlouholeté spolupráci s indickou zoo v Mysore.

Zoo Mysore se stala partnerem Lešné již v roce 2009, kdy se podařilo nastavit principy spolupráce a program výměny zvířat. Od té doby odcestovalo do Indie několik desítek zvířat. „Bylo příjemné, když jsme mohli při příležitosti konáni WAZA konference v Indii navštívit naše přátele a kolegy v Mysore Zoo a znovu se setkat s našimi zvířaty. Troufám si tvrdit, že Zoo Mysore je nejúspěšnější zoo v Indii s vysokým standardem chovu ohrožených druhů zvířat. Vyniká nejen v chovu medvědů pyskatých, lvů indických, ale také velmi vzácných turů gaurů indických. A právě tento druh by mohl být tématem dalšího směrování zlínské zoo,“ uvedl k získání medvědů ředitel Roman Horský.

medvedi 1

ZOO Zlín také již před téměř 6 lety obdržela z Indie první pelikány skvrnozobé. „V letošním roce právě tito ptáci odchovali svá první mláďata, takže příchod medvědů je opravdu symbolický. Budeme si přát, abychom byli podobně úspěšní i v chovu medvědů pyskatých a stejně to vidí i evropský koordinátor v ZOO Leipzig. Spoléhá na to, že právě nově importovaní jedinci mohou výrazně prospět současné nepříliš zdravé evropské populaci, která doposud čítala 14 jedinců,“ doplnil Horský.

V minulosti ve Zlíně medvědy pyskaté chovali v letech 1971-1989. Patří mezi velmi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle dokáže zavřít nozdry a vysunout pysky, takže vsává kořist mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 m, váha pak od 100 až do 140 kg. Domovinou medvědů pyskatých je Indie, Nepál, Bangladéš a také Ceylon. Žije převážně v lesích. Jeho početní stavy ve volné přírodě však neustále klesají nejen kvůli ničení životního prostředí, ale také kvůli lovu pro údajně léčivé části těla.

medvedi 2

V blízkosti výběhu medvědů je navíc nový lanový labyrint, který nabízí ničím nerušený výhled na expozici tygrů a medvědů a také na jedinečné veverky šedobřiché. Děti si užijí nejen spoustu zábavy v různých lanových průlezkách, ale díky bezprostřední blízkosti expozice veverek si vyzkouší, zda jsou v lanoví stejně obratné a mrštné jako právě veverky. Speciálním lanovým komínem pak mohou vyšplhat na prostornou dřevěnou vyhlídku a tygry ussurijské nebo medvědy pyskaté mají takřka jako na dlani.

Tak neváhejte a udělejte si krásný výlet!

Zdroj foto: ZOO Lešná

www.zoozlin.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pohled do života proslulého fotbalového trenéra

mou 200Životopis jednoho z nejlepších současných fotbalových trenérů José Mourinha přináší příběh o vášni, ctižádosti i disciplíně. Jeho autorem je sportovní žurnalista Ciaran Kelly, začínající autor knih o fotbale. V České republice vyšel u nakladatelství Ml...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Velké (a všeobecně známé) filmy na velkém plátně

200fV posledních letech se zdálo, že záslužný klubový Projekt 100, který od roku 1995 každoročně pořádá Asociace českých filmových klubů, zajde na úbytě. Postupně se sice podařilo tradici oživit aspoň několika tituly, i když původní myšlenka zpřístupňovat u nás...