Brazilská kuchyně aneb taje jihoamerického stravování

Brazilská kuchyně aneb taje jihoamerického stravování

Tisk

Brazilie Culturea 200Když se řekne Brazílie, tak mlsné jazýčky si většinou vybaví nezaměnitelnou chuť a vůni kávy, ale také zemi nepřeberného množství exotického ovoce. Brazílie představuje pestrou zemi nevyčerpatelných chutí a vůní, jako stvořenou pro gurmány, nebo ty, jež chtějí vnímat tuto exotiku právě žaludkem. Jak jsou na tom Brazilci se stravováním, to vám osvětlí následující článek.

 

Snídaně jsou podobné jako u nás – bílý chléb či placky, podávané s máslem, sýrem, doplněné šunkou či klobáskou. Hlavní je výběr čerstvého ovoce, který se nám Evropanům může znát až nevyčerpatelný. Posuďte sami, zda znáte toto ovoce – acerola, caja, jaca, mangaba?

Brazilie Culturea 1


Co se týká oběda, možná vás nepřekvapí, že v této tropické zemi prakticky polévky nevaří. Co region, to typická místní specialita. Základem hlavního chodu jsou převážně rýže a fazole. Zapomenout nemůžeme na nějaké to maso, třeba kuřecí, hovězí či vepřové. Opět nesmíme zapomenout na ovoce, které dokáží neuvěřitelně skombinovat do zdánlivě neslučitelných kombinací.
Večeře bývá podobná snídani, ostatně jako u nás. Za oblíbenou svačinku například platí tzv. misto quente, tedy zapečený toust se šunkou a sýrem.


Za národní jídlo by se mohl považovat pokrm zvaný feijoada, tedy směs z černých fazolí, hovězího či vepřového masa, uzenin a zeleniny. Tradičně podávané s rýží. Už se vám sbíhají sliny?
Sladkou tečkou na závěr jistě bude brigadeiro – extrémně sladká hmota podobná pudingu, jež se připravuje ze slazeného kondenzovaného mléka, kakaa a mléka nebo mléčné rýže.

Brazilie Culturea 2


Když se podíváme na zoubek nápojům, tak musíme konstatovat, výše kromě výše zmíněné silné kávy, zde mají v oblibě džusy, tzv. sucos. Slavným alkoholickým nápojem je cachaca, vyráběná z cukrové třtiny. I u nás známý míchaný drink caipirinha (cachaca, limetka, cukr, ledová tříšť), bývá označován jako neoficiální národní pití. Pivo čepují po třetinkách a na jeho výrobu používají i český chmel.

Brazilie Culturea


Více o Brazílii a Francii se dozvíte na festivalu Culturea, který se koná 28. – 29. dubna ve Zlíně.


www.culturea.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Frida – strhující životní drama slavné malířky

Frida200Frida Kahlo, slavná mexická malířka, žila nespoutaným životem. Doslova a do písmene. Byla živel – nedala si jen tak něco vymluvit. Své plány uskutečňovala i za cenu vlastní bolesti – psychické i fyzické. Jako by všem chtěla ukázat, že ...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Jak se naši filmaři ocitávali před soudem

Herci 200Radek Žitný se navzdory svému mladičkému věku (narodil se roku 1988) i profesi (studuje hru na hudební nástroje) prosadil jako spolehlivý průvodce po klikatých a strastiplných osudech mnohých známých umělců. S bohatým využitím archiv...