Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Tisk

Laborato 200Prostory byly objeveny při rekonstrukci jednoho z historicky nejstarších domů v pražské Haštalské ulici. Tato budova byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.  

 

 

Alchymistická dílna Rudolfa II. z 16. století  okouzlí svou magickou atmosférou a seznámí návštěvníka se středověkou činností alchymistů, na kterou navazují i mnohé současné vědecké obory.

První informace o kamenné zástavbě na místě dnešního muzea se datují už k roku 900 n.l.; jde patrně o druhý nejstarší dům v Praze. 

Laborato1

 

Dům stál u evropské hlavní, tisíce kilometrů dlouhé, obchodní cesty Via Grande. Tudy  od 9. století putovaly obchodní karavany ze západu Evropy na Dálný Východ. Obchodníci a kupci, kteří stezku využívali, se zřejmě zastavovali i v tomto domě a nabízeli zde mnohé exotické zboží. Podle zachovalých písemných pramenů zde v 15. století byla lékárna, ve které alchymisté prodávali svoje lektvary a elixíry.

V 16. století zde císař Rudolf II. nechal zřídit svou alchymistickou laboratoř; na jeho pozvání zde pracovali nejvýznamnější alchymisté své doby.

Dům prošel v průběhu staletí několika změnami a přestavbami. Jako jeden z mála byl zachován při asanaci židovského města, která v Praze proběhla v 19. století. Tato událost je dodnes obestřena tajemstvím; nikdy se nepodařilo spolehlivě vysvětlit, proč byl právě tento dům z asanačního plánu vyřazen.

Laborato2

 

Pod domem se kromě objevení alchymistické dílny našly také tři podzemní chodby, které vedly na Pražský hrad, Staroměstskou radnici a za brány města.

K domu se také váže mnoho pověstí a legend. Ta nejznámější mluví o ohnivém kozím spřežení, které se zjevovalo před tímto domem.

Laborato3

 

Návštěva muzea zahrnuje prohlídku alchymistovy pracovny a alchymistické dílny v podzemních katakombách. Délka prohlídky je přibližně 30 minut.

Otevírací doba muzea: Po - Ne: 10.00 – 18.00. Vstupné: Dospělí - 200 Kč, studenti, senioři - 150 Kč, děti - 70 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) – 500Kč.   
 
Kontakt: Speculum Alchemiae Prague, Haštalská 1, 110 00, Praha 1
ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klášterní hudební slavnosti: PŘÍPRAVA LETOŠNÍHO ROČNÍKU BYLA TÉMĚŘ SMRTÍCÍ

Klasterni slavnosti perexPřinášíme vám rozhovor s ředitelem festivalu Klášterní hudební slavnosti 2017 MgA. Romanem Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Divoké léto Jáchyma Šebka

divoke leto jachyma sebka 200V srpnu se dostala do knihkupectví kniha Evy Běšťákové Divoké léto Jáchyma Šebka, která vyšla pod nakladatelstvím Brána. Máte-li chuť na českou literaturu s chutí dálek a tajemna, pak můžete vsadit zrovna na tut...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Febiofest letos již po devatenácté
ImageStěží bychom u nás našli ryze fanouškovskou akci (v posledních letech "soutěžně" zaštítěnou), která by se stejně jako Febiofest rozvinula z veleskromných počátků v akci srovnatelnou na jedné straně s rádoby pres...