Zájem o památky ve správě NPÚ byl v roce 2014 mimořádný

Zájem o památky ve správě NPÚ byl v roce 2014 mimořádný

Tisk

Hrady200Speciálními prohlídkami, oslavami adventu, ale také vernisáží výstavy Hrady a zámky objevované a opěvované žily na sklonku roku 2014 památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Zakončily tak úspěšnou sezonu, během níž se práce kastelánů a jejich týmů zúročila v podobě výborné návštěvnosti; na památky dorazilo 4 799 929 zájemců, což je nejvíce za posledních několik let a o 575 tisíc víc než v roce 2013.

 

 

Prohlídky památek včetně těch speciálních akcí (pro rodiny s dětmi, noční i kastelánské), slavnosti jako Hradozámecká noc, kulturní akce (výstavy, koncerty, recitály) i další programy, přilíkaly po celý rok k památkám mimořádnou pozornost veřejnosti. Na 90 procent hradů a zámků zavítal ve srovnání s rokem 2013 vyšší počet návštěvníků, na třetinu z nich dokonce o více než 20 procent. V případě nejpopulárnějších památek, jako jsou zámek Lednice, hrad a zámek Český Krumlov, Konopiště, či  Kroměříž, to znamenalo o desítky tisíc návštěvníků více. Celkově přivítal NPÚ na svých 103 objektech necelých 5 milionů návštěvníků, což bylo oproti roku 2013 o více než 13 procent více.

Hrady1


Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované i celá loňská sezona vypovídají o tom, že památky dnes nejsou jen svědky minulosti, ale jsou také živými centry kultury. Jsou to místa, která mají vysokou památkovou hodnotu a kulturně-historický význam; zároveň ale mají návštěvníkům stále co nového nabídnout.
Nejnavštěvovanější památkou roku ve správě NPÚ se v loňském roce stal zámek Lednice. V těsném závěsu za ním je hrad a zámek Český Krumlov a trojici nejoblíbenějších českých památek uzavírá zámek Hluboká.

Celoročně přístupné památky
Většina památek ve správě NPÚ nemá v zimních měsících pravidelně otevřeno. Výjimkou je dvanáct míst, které je možné si prohlédnout po celý rok; denně má otevřeno Květná zahrada v Kroměříži a zámek Sychrov. Hrad a zámek Český Krumlov, zámky Hluboká nad Vltavou, Mníšek pod Brdy a Rožmberk a Betlém Hlinsko mají otevřeno denně kromě pondělí. Zámek Valeč otevírá každý den s výjimkou pondělí a úterý. O víkendu se otevírají veřejnosti hrady Karlštejn a Křivoklát a brněnská vila Stiassni. Jihočeské Nové Hrady návštěvníky vítají ve středu a v pátek.

Hrady2


Hrady a zámky objevované a opěvované

Celou zimní sezonu pomáhá milovníkům památek zpříjemnit výstava Hrady a zámky objevované a opěvované v Jízdárně Pražského hradu, přístupná denně až do 15. března. Představuje přes 600 nejvzácnějších, nejhodnotnějších a nejzajímavějších exponátů z hradů a zámků celé České republiky.

 ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

strepy zivota perexSzmulek Rozental se narodil v Polsku. V roce 1949 přijel do Bostonu jako malý chlapec, sirotek a uprchlík. Trpěl tehdy tuberkulózou – a to byla ta nejmírnější z ran, které utrpěl během svého pobytu v nacistických táborech smrti....

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...