Národní památkový ústav nabídne v roce 2015 mnoho novinek

Národní památkový ústav nabídne v roce 2015 mnoho novinek

Tisk

NPU PEREXRok 2014 byl v Národním památkovém ústavu (NPÚ) Rokem pánů z Kunštátu, čtvrtým projektem z cyklu Po stopách šlechtických rodů. V roce 2015 bude cyklus pokračovat Velkou hradozámeckou inventurou. Pojmenování vychází ze soupisů majetku, které se pořizovaly, když hrady procházely významnými změnami. V roce 2014 překonal zájem návštěvníků o prohlídky památek očekávání. Nejen díky příznivému počasí, ale hlavně díky programům, které kasteláni připravili, dorazilo na památky ve správě Národního památkového ústavu přes 4 a půl milionu lidí.

 

Velký zájem zaznamenaly i stavby zpřístupněné návštěvníkům poprvé, nebo po dlouhé obnově, například kostel sv. Floriána v Ústí nad Labem, nebo dvě památky vzorově obnovené díky dotacím z integrovaného operačního programu (IOP) – Květná zahrada v Kroměříži a brněnská vila Stiassni. V průběhu roku 2015 budou dokončeny další projekty podpořené z IOP - Granátové jablko v Kuksu, Schola naturalis ve Veltrusech a Národní centrum divadla a tance ve Valticích.

Vrcholem sezony 2014 byla Hradozámecká noc, do níž se zapojilo jedenaosmdesát památek.

Projekt Neobjevené památky, který v roce 2014 započal, nabízí dosud neznámé krásy a zajímavosti;  zprostředkovává neznámé příběhy třiatřiceti jedinečných, ale nedoceněných míst.

NPU 1


V zimě má většina památek zavřeno, pro jedenáct z nich to však neplatí; například do Květné zahrady v Kroměříži, či na zámek Sychrov lze vyrazit prakticky kdykoli, a to včetně pondělí. S výjimkou pondělí mají otevřeno na zámcích Mníšek pod Brdy či Valeč a o víkendech či v rámci speciálních akcí také na řadě dalších památek.

Odborníci Národního památkového ústavu v roce 2014 poprvé nominovali uchazeče o nově vyhlášenou Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost), která upozorňuje na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče a oceňuje ty, kteří se o ně zasloužili. Vyhlášení se uskutečnilo na zámku v Nebílovech.

V průběhu roku otevřel NPÚ tři metodická centra specializovaná na různé segmenty památkové péče. Na konci roku 2014 bylo  v provozu sedm edukačních center Národního památkového ústavu, které pro rodiče s dětmi, školní skupiny, dospělé i lidi se specifickými potřebami připravují programy zaměřené na památky a kulturní dědictví, historická sídla, kulturní krajinu a archeologii.

NPU 2


V roce 2015 chce Národní památkový ústav navázat na úspěchy roku 2014 a dále je rozvíjet.  Památky ve správě NPÚ připomenou při příležitosti 200. výročí Vídeňského kongresu významný rod Metternichů, ale také napoleonské války a jejich vliv na české země a životní styl jejich obyvatel. Také k dalšímu významnému výročí, jímž je 600 let od upálení mistra Jana Husa, připraví hrady a zámky programy, které připomenou nejen tuto událost, ale i její souvislosti a důsledky a hospodářské dopady.

Příznivci etnografie, lidové kultury a folkloru se budou moci připojit k oslavám 120 let od zahájení Národopisné výstavy českoslovanské, která se konala v roce 1895 na výstavišti v pražské Královské oboře. Výročí významných počinů si připomenou i jednotlivé památky – například hrad a zámek Bečov oslaví 30 let od objevu relikviáře sv. Maura, kláštery Kladruby a Plasy výročí založení a zámek Náměšť nad Oslavou 450 let od renesanční přestavby. Národní památkový ústav se také zapojí do oslav Mezinárodního dne památek a sídel, v červnu se připojí k Víkendu otevřených zahrad, na podzim ke Dnům evropského dědictví i řadě dalších akcí. Západočeské památky budou hrát významnou roli v projektu 9 týdnů baroka, jenž je součástí akce Plzeň 2015 – evropské hlavní město kultury.

Novinky o činnosti NPÚ lze sledovat na webu www.npu.cz.

podle podkladů Národního památkového ústavu, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krejbich – Hlaváč – Ondra: Smrt zítřkům

velky tresk200V dubnovém Velkém Třesku se promění Malá scéna na tvůrčí křižovatku. Střetne se zde malíř, hudebník a divadelník. Krejbich-Hlaváč-Ondra. Obraz – Hudba – Hra. Jiří On...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Naštvala vás pokuta? Toho policistu možná také

muj pribeh jmenem policie 200Nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha Jana Dudy s názvem Můj příběh jménem policie, která odkrývá mnoho zajímavých skutečností.

...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...