Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Tisk

Sychrov 200Sychrovský zámek představil nový betlém v životní velikosti, který je částečnou replikou původního rohanského.

 

 

 

V zámeckém depozitáři je léta opatrován a ochraňován původní sychrovský betlém, který byl zhotoven pro šlechtickou rodinu Rohanů na počátku 20. století. Návštěvníci ho mohou vidět pouze při adventních prohlídkách, neboť patří k umělecky i historicky vzácnému mobiliáři zámku. Před časem vznikl nápad zhotovit kopii rohanského betlému, ale v životní velikosti, a umístit ho na nádvoří zámku.

Sychrov1


Pro spolupráci bylo osloveno Střední odborné učiliště nábytkářské a Střední škola tvorby a designu nábytku v Liberci. Betlém na nádvoří zámku v životní velikosti zhotovili studenti na základě dodaných fotografií.

V první etapě vznikl chlév s volkem a oslem, kometa a figury Marie, Josefa a Ježíška. Každým rokem se budou doplňovat další postavy. Betlém o rozměrech 2,5 x 6 x 2,80 m je zhotoven ze smrkového dřeva, figury z voděodolné překližky, malba je provedena akrylátovými barvami.  

Sychrov3


Betlém bude na sychrovském nádvoří k vidění do Tří králů; potom bude uschován a vystaven – již s dalšími figurami – opět za rok.

Novogotický zámek Sychrov sloužil jako rezidence rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek je veřejnosti zpřístupněn celý rok, a to denně. V létě jsou v nabídce dětské zkrácené prohlídky s princeznou.

Sychrov4

U zámku je rozsáhlý anglický park s oranžerií – kavárnou. Před zámkem je množství obchůdků, pro zvídavé interaktivní výstava Technopolis (věda a vynálezy 19. a 20. století), v zámeckém sklepení je Medvědí galerie.  V zimním období je zámek otevřen denně včetně pondělí od 10 do 14 hodin.

Kontakt: www.zamek-sychrov.cz
Tisková zpráva Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako...