Udělejte si výlet nejen na Štramberské uši

Udělejte si výlet nejen na Štramberské uši

Tisk

stramberk 200Městečko Štramberk se nachází nedaleko od Nového Jičína a představuje skvělý výlet nejen pro rodiny s dětmi. Hlavním turistickým lákadlem je areál štramberského hradu, kterému vévodí Štramberská trúba. Navíc si můžete přivézt domů kupu voňavých Štramberských uší.

 

Za stavitele hradu Štramberk se považuje šlechtický rod Benešoviců, který jej postavil na konci 13. století. Původně se jednalo o dvoupalácovou stavbu s hospodářskými budovami a hranolovými baštami. V roce 1783 se zřítila přední část hradu a v letech 1901 – 1903 byla válcová věž o výšce 40 metrů zastřešena a upravena na rozhlednu podle návrhu architekta Kamila Hilberta. Také se dozdily vnější hradby a postavily dvě hradní brány. Pro gotickou věž hradu a její okolí se vžilo označení Trúba.

Ve třináctém století do Evropy přitáhli Tataři a objevili se také na úpatí nedalekého kopce Kotouč. Místní se báli nejhoršího, proto se upínali k modlitbám. Ty byly vyslyšeny a strhla se velká bouře. Tataři byli zmateni, jejich stany rozbity a vše dokonali odvážní místní, kteří vykopali hráz u místní přehrady. Ta zatopila jejich ležení a ráno se na tom místě našli jen pytle nasolených uší, které Tataři řezali křesťanům a posílali je svému chánovi do Asie. Ten den byl svátek Panny Marie, a tak se právě na její počest zde peče toto voňavé cukroví.

stramberk

V areálu hradu se nachází turistická chata Dr. Hrstky, Jaroňkova útulna a především samotná hradní věž. Po vystoupání 166 schodů po tříramenném dřevěném schodišti se dostanete na dřevěný vyhlídkový ochoz, který nabízí pohled na město Štramberk, kopec Kotouč, Beskydy i takzvanou Moravskou bránu. Cestu nahoru zpestřuje výstava strašidel.

V chatě Dr. Hrstky naleznete restauraci s hudebním koutkem, kde si můžete vybrat z velké nabídky jídel i nápojů. Pochutnejte si například na Zamilovaných štramberských uších, které pod jiným názvem seženete na každém rohu i v městečku. Jedná se o ucho plněné šlehačkou, zdobené polevou a dalšími dobrotami. Jaroňkova útulna přiléhá k hradní věži a slouží především k prodeji vstupenek a různých suvenýrů.

stramberk1

Ve Štramberku je umožněno parkovat pouze na takzvaných odstavných parkovištích, která jsou hlídána a zpoplatněna 50 korunami na den. Od nich vás k hradu čeká přibližně kilometrová procházka napříč celým městem. Jedná se o příjemnou nenáročnou procházku spojenou s poznáváním místní architektury, kterou hravě zvládnou děti i starší občané.

Provozní doba hradu se liší podle ročního období, ale je otevřen i v době státních svátků. Od května do září je otevřeno od 9 do 19 hodin, od dubna do října od 9 do 17 hodin a během listopadu až března je otevřeno od 10 do 16 hodin. Cena vstupného je 35,- Kč pro dospělého a 25 Kč pro děti od 6 do 15 let. Ty menší mají vstup zdarma.

stramberk3

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Brazilská capoeira v sobě skrývá boj, tanec, akrobacii i hudbu

capoeira 200Capoeira… už jste to slovíčko někdy slyšeli že? Ale co to jen mohlo být… hora v Asii? Mexický dezert? Nebo možná španělská vesnice…kdepak, samá voda. Capoeira je brazilské bojové umění. A kdo by vám o něm mohl říct více, než graduado Girafa, olo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Udělejte si doma voňavé indické pokrmy

moderni indicka kucharka 200V březnu vydalo nakladatelství CPress Moderní indickou kuchařku od Nitishy Patelové, ve které najdete přes 60 receptů na domácí indická jídla.

 

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...