Úspěšná sezona na jihočeských památkách skončila; některé nezavřou ani v zimě

Úspěšná sezona na jihočeských památkách skončila; některé nezavřou ani v zimě

Tisk

pama 200Jihočeské památky ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích patřily letos k vyhledávaným turistickým cílům. Hlavní návštěvnická sezona, která skončila 31. října, byla  úspěšná. Na zimu lákají k návštěvě nejen zajímavé adventní akce, ale i zimní prohlídkové trasy. Otevřeno zůstane na zámku Hluboká, v Hradním muzeu v Českém Krumlově a na hradech Rožmberk a Nové Hrady, prohlídky; v určitých termínech nabídne rovněž zámek v Třeboni.

 

Během letošní hlavní návštěvnické sezony prošlo branami jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu více než milion platících návštěvníků. Oproti loňskému roku to představuje růst o devět procent. Vysokou návštěvnost zajistila památkám kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů. Trojici nejoblíbenějších památek tvořil i letos hrad a zámek Český Krumlov a zámky Hluboká a Červená Lhota. Ve srovnání s loňskem zaznamenal nejvyšší růst zájmu zámek Kratochvíle, kam zavítalo o 30 procent zájemců více.

pama 1


Kromě návštěvníků placených prohlídkových tras využily další desetitisíce lidí nabídku kulturních a společenských aktivit, které v hradozámeckých areálech probíhaly. Jihočeské hrady, zámky i klášter, jež spravuje Národní památkový ústav, lákaly na více než pět set různorodých kulturních akcí. Také letos spolupořádal Národní památkový ústav prestižní Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. O tom, že památky jsou stále velmi oblíbeným místem pro významné životní kroky, svědčí více než pět stovek svatebních obřadů, které na nich proběhly. Některé jihočeské památky (hrad Zvíkov, hrad a zámek Český Krumlov a Jindřichův Hradec) byly letos navíc vyhledávané českými i zahraničními filmovými tvůrci.

pama 2


V průběhu roku probíhají práce na obnově a prezentaci památek. V rámci oprav, údržby a restaurování památkových objektů bude letos proinvestováno zhruba 123,5 milionu korun.
Jihočeské památky se již tradičně připojily k několika celorepublikovým kulturním aktivitám (Mezinárodní den památek, Dny evropského dědictví, Víkend otevřených zahrad), z nichž se těší stále větší popularitě Hradozámecká noc.

pama 3


Přehled adventních akcí na jihočeských památkách

29. 11. –6. 12. 2014 zámek Třeboň: Vánoční výstava v zámecké galerii.
6. –21. 12. 2014 Hrad Nové Hrady: Vánoce u pana správce - tradiční adventní nahlédnutí do atmosféry počátku 20. století v domácnosti správce panství. Adventní prohlídky se budou konat
vždy v sobotu a v neděli.
7. – 13. 12. 2014 Zámek Třeboň: Skleněné Vánoce - výstava v zámecké galerii.
13. – 14. 12. 2014 Jindřichův Hradec: Adventní dny - největším lákadlem je možnost vidět funkční
černou kuchyni, která patří k nejzachovalejším na území Česka.
21. 12. 2014 Zlatá Koruna - Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční
27. 12. – 30.12. 2014 zámek Třeboň: Vánoce na zámku s knížetem Adolfem Josefem

podle podkladů Národního památkového ústavu České Budějovice, ilustrační foto Ctibor Čejpa
www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

David Mitchie: Kouzelník z Lhasy

Kouzelnik 200Jestli očekáváte jenom příběh tibetských mnichů, protkaný moudrostí buddhismu, vzletný a vznešený, tak budete možná zklamáni. Autor přidal do svého příběhu ještě jakýsi „nádech limonády z hollywoodu“. Kvalitní text se snoubí s tím, u kterého si...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Michal David dokončil film

david perexČeský hitmaker Michal David, ktorý bude mať tento rok posledné dva koncerty nakrúcal film Decibely lásky. Do kín sa dostane vo februári 2016. Fanúšikovia si ho môžu ešte tento rok vychutnať na posledných predstaveniach sprevádzaných svetelnou šou ...