Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Tisk

Muzeum galerie 200Slavnostní vernisáží výstavy Velká válka a Valašskomeziříčsko se veřejnosti otevřelo nové Muzejní a Galerijní Centrum v zrekonstruovaném jižním křídle zámku Žerotínů ve středu 29. října. Podvečer zahájilo defilé Klubu vojenské historie Greif slavnostní salvou na I. nádvoří zámku. Výstava potrvá do 15. prosince a je přístupná ve všední dny kromě pondělí od 9.00 do 17.00 a o víkendu od 13.00 zdarma.

 


Stovky návštěvníků přivítala krátce po 17. hodině na prvním nádvoří zámku Žerotínů lektorka Muzejního a Galerijního Centra Kamila Rýparová. O úvodní slovo se postaral starosta města Valašské Meziříčí Jiří Částečka: „Jsme moc rádi, že se tyto prostory podařilo zrekonstruovat, my dříve narození pamatujeme tato místa, kde jsme zkoušeli s kapelami, kde jsme začali hrát ping pong či zkoušeli divadlo. Dneska je ale všechno jinak, já vás tady vítám a přeji, aby se vám zrekonstruované prostory líbily.“ V rámci vernisáže se mohli návštěvníci podívat také do prvního podlaží a projít si takzvané zámecké patro, kde bude v červnu příštího roku umístěna stálá expozice věnovaná rodu Žerotínů s názvem Reditus Leonina.

Muzeum galerie 1


Výstava Velká válka a Valašskomeziříčsko představuje jak příčiny a průběh této významné světové události, tak i její vazby přímo na valašskomeziříčský region, kde jsou prezentovány výstavní panely tematicky zaměřené například na místní legie a legionáře či každodenní život za války. Výstava je k vidění do poloviny prosince a kromě jiných se na ní podílelo Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí. „V roce 2014 vzniklo mnoho výstav spojených se stoletým výročím vypuknutí první světové války a celá řada projektů. Já bych ale ráda naznačila, v čem je ten náš projekt, který tady dnes vidíte, originální. Není dílem profesionálních muzejníků, ale je výsledkem spolupráce řady lidí, současných studentů gymnázia, čerstvých absolventů i žáků, kteří tady studovali. Výsledkem jsou vystavené panely, které zpracovali naši studenti,“ uvedla výstavu paní Mgr. Alžběta Zetková z Gymnázia Františka Palackého.

Muzeum galerie 2


Výstava se koná za autorské spolupráce Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí a dalších odborných partnerů: Muzea regionu Valašsko, p.o., Muzea Novojičínska, p.o., Státního okresního archivu ve Vsetíně a Muzea Lagerfort XIII., Olomouc.


Foto: Ondřej Smolka


www.kzvalmez.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...