Pardubice zvou děti na cestu do pravěku

Pardubice zvou děti na cestu do pravěku

Tisk

evoluce 200Galerie Mázhaus  připravila především pro dětského návštěvníka unikátní výlet do pravěku za našimi nejstaršími prapředky. Ve sklepních prostorech bývalé městské šatlavy nyní „přebývají“ zástupci rodu Homo i australopithékové. Expozice v podzemí Mázhausu s názvem Evoluce – příběh člověka z historického hlediska volně navazuje na prehistorické období dinosaurů a zachycuje dobu kamennou (3 mil. – 4 000 let př. n. l.)


 Mapa lidské evoluce se jeví jako lineární, ale ve skutečnosti vypadá spíše jako strom s několika větvemi. Například Homo habilis a Homo ergaster žili ve stejné době. Interaktivní výstava Evoluce – příběh člověka vznikla v autorské dílně amatérské malířky a výtvarnice Andrey Sokolové. Ta vytvořila iluzi pravěkého světa, kterému dominuje několik modelů tehdejších lidí – hominidů. Výraz „hominid“ se používá k označení žijících lidí a všech dalších druhů, z nichž se skládá rodová linie, která se před cca 7 miliony lety oddělila od šimpanzů. Jen některé druhy jsou našimi předky, mnozí vyhynuli, aniž by dali vzniknout druhům novým.

evoluce1


 Malí i velcí návštěvníci si mohou prohlédnout zástupce celkem sedmi rodů. Jedná se o prapředky z rodu Australopithecus afarensis, Homo habilis, Homo ergaster, Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo neanderthalensis i Homo sapiens. Postavičky pralidí se věnuji lovu, tvorbě nástěnných maleb, výrobě zbraní, rozdělávání ohně, péči o děti i pohřbívání mrtvých. Kromě zástupců lidí mohou děti obdivovat i mamuta v téměř životní velikosti, srstnatého nosorožce, šavlozubého tygra či předchůdce psa.
 Výstava  po stopách lidského rodu, která  navazuje na loňskou úspěšnou výstavu Dinosauři, trvá až do konce října.

evoluce2


Evoluce – Příběh člověka
Místo: Galerie Mázhaus, Perštýnské náměstí 3, Pardubice
Datum: 14.4. 2014 až 24.10. 2014 (pondělí, středa od 12 do 18 hodin, pátek, sobota od 10 do 18 hodin, neděle od 13 do 18 hodin)


Zdroj foto: autorka článku

evoluce3

www.mazhaus.eu


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Šefara o knize Podsvětí
sefara1„Když se podíváte na pražské metro, uvidíte opravdu fascinující stavbu, skutečnou jeskyni města“ říká v našem rozhovoru Michal Šefara, autoru velice zajímavého fantastického thrilleru s názvem Podsvětí. Děj této knihy je zasazen do pražského metra. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...

Divadlo

Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie získala Jana Oľhová

cena martina porubjaka200Městské divadlo Zlín ve středu 24. května slavnostně zahájilo 27. ročník česko-slovenského festivalu Setkání Stretnutie před představením Slovenského národného divadla Pohreb alebo svadba – Čo skôr? Při této příležitosti...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...