Muzeum si výročí založení firmy Baťa připomene řadou zajímavých výstav i mezinárodní konferencí

Muzeum si výročí založení firmy Baťa připomene řadou zajímavých výstav i mezinárodní konferencí

Tisk

Bata 200Zajímavými výstavami i mezinárodní konferencí si Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připomene 120. výročí založení firmy Baťa, které připadá na 21. září 2014. Jednou z hlavních akcí je výstava nazvaná „K štěstí klíček je střevíček – Baťa“, která se zaměřuje na obchodní aktivity firmy Baťa, především pak na styk se zákazníky a filozofii prodeje.

Tato výstava připravovaná historičkou a kurátorkou Miroslavou Štýbrovou byla zahájena netradiční vernisáží ve čtvrtek 4. září, při níž Fryštácký divadelní soubor předvedl scénku ze života baťovských prodavačů. „Součástí prezentace bude stylizovaná prodejna s typickým vybavením baťovských obchodů a atraktivní výlohou s originální obuví z produkce firmy Baťa. Protipólem luxusní prodejny bude ševcovská dílna z konce 19. století, která připomene skromné začátky světově proslulé obuvnické firmy,“ přiblížila ztvárnění výstavního prostoru kurátorka Miroslava Štýbrová.

Návštěvníci se ale při prohlídce mohou těšit i na několik unikátů. Zcela poprvé bude vystavena kolekce akvarelů s kresbami dámské obuvi z let 1937 až 1938, které pocházejí z fondu Státního okresního archivu na Klečůvce. Některé z těchto vzorů firma skutečně vyráběla a vyvážela do předních světových metropolí.

Bata 1

Poprvé také vystavíme originální luxusní pánské polobotky, které jsme získali do sbírky letos na jaře. Jedná se o velkou vzácnost. Obuv byla nalezena pod střechou jednoho z domů v západních Čechách. Zřejmě je tam majitel ukryl těsně před válkou, na horší časy. Dnes již nezjistíme, co mu zabránilo v prodeji těchto bot,“ upřesnila kurátorka sbírky historické obuvi s tím, že k vidění bude přibližně jedna třetina ze 70 párů této ojedinělé kolekce. Na výstavě nechybí ani luxusní dámská obuv. Mezi kuriozity patří například hadinky z kůže krajty nebo atlasky – dámské společenské střevíčky, které bylo možné nabarvit za pouhé tři koruny podle přání zákaznice, například v barvě večerní toalety.

V další části budou prezentovány katalogy, reklamní slogany, plakáty a novinová reklama na rozličné typy obuvi z produkce firmy Baťa. Poslední část je věnována osobnosti zakladatele Tomáše Bati. Prezentována bude prostřednictvím rozmanitých vzpomínek spolupracovníků, a rovněž formou anekdot a vtipných historek, které byly vydány po jeho smrti. „Návštěvníci uvidí i luxusní polobotky z modré usně, které ušil v roce 1932 Tomáš Baťa junior pro svého ševcovského mistra pana Františka Šitinu jako poděkování za vynikající přípravu k tovaryšské zkoušce,“ dodala Miroslava Štýbrová.

Na tuto hlavní výstavu naváže i menší expozice ve foyeru budovy 14 s názvem „Baťa, Svit a pokračovatelé“ představující firmy, které navázaly na tradici obuvnické výroby na Zlínsku. Prezentovat se budou i školy, jež mají ve studijních programech výuku obuvnictví nebo design obuvi.

Bata 2

V říjnu pak muzeum připravuje již sedmý ročník mezinárodní konference Obuv v historii. Mezi hlavní témata patří dějiny obouvání a obuvnictví, módní proměny, design. Účastníci se ale budou zabývat i archeologickými nálezy obuvi nebo restaurátorskými a konzervátorskými pracemi na předmětech obuvnického sbírkového fondu. Přednášky jsou zaměřeny rovněž na historii průmyslové výroby obuvi či na zajímavé exponáty, kuriozity a obuv významných osobností. Toto odborné setkání, které se uskuteční v prostorách zlínského mrakodrapu, doplní výstava „Veselá bota“ představující studentské práce, které se zabývaly obuví z poněkud odlišného pohledu – boty jako předmět, který může vyvolat úsměv.

www.14-15.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše sestava je od počátku stejná, jen bubeníci "přibývají", říká Dája Šimíčková z kapely Prime Time Voice

daja 200I když vokální trio Prime Time Voice funguje dva roky, jde o zkušené zpěvačky - jmenovitě Marta Marinová, Taťána Roskovcová a Dája Šimíčková. Přesto toho stihly i za tak krátkou dobu společného zpívání požehnaně včetně CD Live. Nejen o zahraničních š...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Uloví upíři svou uprchlou Kořist?

korist perexNakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům pokračování dystopie Hon, jejíž hrdinové přežívají ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně př...

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

Horyzonty, festival dobrodružných filmov

200filmFestival dobrodružných filmov sa konal od 14. do 16. novembra v priestoroch Kultúrneho a Metodického centra v Trenčíne. Bohatý program pre návštevníkov pripravili manželia Dutkoví, ktorí ho organizovali spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kr...