V Česku koncertovala část souboru Eťud Tais z města Alčevsk

V Česku koncertovala část souboru Eťud Tais z města Alčevsk

Tisk

Efud tais perexČeskou republiku navštívila část dětského pěveckého souboru Eťud-Tais (založeného v roce 1994) z města Alčevsk, které se nachází na východní Ukrajině, v Luhanské oblasti na Donbasu. Uskutečnila zde koncerty.

 


V souboru zpívají děti od tří do šesti let, Českou republiku navštívily dívky ze starší skupiny - ve věku 13 - 14 let souboru - Molodo Zeleno (Alina Povolockaja, Lejla Abudan, Violetta Vatanina, Sofia Potapova), vedoucí souboru Larisa Suchomlin a ředitelka Centra Taťjana Grabovič.

Efud tais 2

vysoupení v Potštátě

Praha i Potštát na Moravě
Dívky zpívaly popové, lidové folklorní i protiválečné písně. Do České republiky přijely díky iniciativě Jaromíra Vaška, který do oblastí pravidelně jezdí a snaží se místním v nelehké situaci všemožně pomáhat. Zpívaly v Potštátě na Moravě, kde jim na oplátku zazpívaly děti z tamní základní umělecké školy, či v Praze, kde si prohlédly různé památky a díky poslankyni Marii Pěnčíkové navštívily Poslaneckou sněmovnu.

Efud tais 1

V Potštátě

Chceme se radovat ze života...
"Chceme mír, děti jsou z toho všeho unavené, chtějí prostě žít a radovat se ze života. Náš kolektiv je hudební, a myslím si, že přes kulturu a umění je možné stavět můstky pro debaty, přátelství a komunikaci. Když se sportovci potkávají na olympijských hrách nebo sportovních utkáních, hudebníci mohou komunikovat a setkávat se na hudebních festivalech a koncertech," uvedla vedoucího souboru Larisa Larisa Suchomlin v rozhovoru pro Haló noviny.

Efud tais 3

V Praze na Vyšehradě

Foto: archiv Jaromíra Vaška


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...