Karel Gott zůstal a zůstane svůj

Karel Gott zůstal a zůstane svůj

Tisk

karel gott perexVe věku 80 let zemřel v úterý 1. října krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Odešel doma v kruhu své rodiny. V září zpěvák potvrdil, že trpí akutní leukemií a podstupuje léčbu. S vážnými zdravotními problémy bojoval od roku 2016. Zpěvák za dlouhá léta posbíral 42 Slavíků, titul národního umělce a neskutečné množství prestižních cen a uznání doma i v zahraničí, dále stovky zlatých a platinových desek.

Ti, kteří by přibližně před více než půl stoletím pěli na začínajícího Karla Gotta ódy a superlativy v tom smyslu, že to bude právě on, kdo stane nejoblíbenějším českým zpěvákem a miláčkem žen a navíc uspěje v zahraničí, byli by prohlášeni pravděpodobně za hlupáky. A přece se tento původně vyučený elektromontér dokázal navzdory těžkým začátkům prosadit. Nejdřív na soutěžících začínajících zpěváků, posléze v kapelách, které hrály v pražských kavárnách - to bylo ve druhé polovině padesátých let minulého století. Všechno šlo postupně a vlastně ani ona jeho obrovská popularita nepřišla ze dne na den.

Zrodila se hvězda

Majitel "božského" jména, který zpíval jazzové písničky, se nestal slavným přes noc. Přesto se začátkem šedesátých let v Praze zrodila hvězda, za což může nejen talent či ona "boží jiskra", ale rovněž neuvěřitelná píle a schopnost se učit, zdokonalovat a pracovat na sobě. To, že se začal na samém počátku školit, jen dokládá, že nechtěl nic ponechat náhodě, chtěl něco umět a někam to dotáhnout. V tomto ranku měl štěstí na báječné pedagogy, nejdřív Jana Belíka a potom Konstantina Karenina, což byli svého času i velmi dobří tenoristé. Rozuměli mu a dokázali ho správně nasměrovat a motivovat. Další velkou Gottovou výhodou bylo, že měl o soudobé muzice přehled, sledoval vývoj populární hudby ve světě a byl zkrátka v obraze, byl in.

karel gott perex

Foto: Robert Rohál

Poslouchal stovky desek se světovými zpěváky i kapelami, objevoval nové prvky a styly a nasával je do sebe jako houba, aby je vzápětí převedl do svých písní. S lehkostí sobě vlastní se pohyboval hned v několika žánrech, což umožnila jeho vrozená muzikálnost a hudebnost - a najednou už to nebyl jen jazzový zpěvák. Uvědomil si, co platí pro publikum a pochopil, čím vším by ho mohl zaujmout.

Angažmá v divadle Semafor

Výtečnou školou profesionality se pro něj stalo angažmá v pražském Semaforu a ještě více téměř půlroční angažmá v Las Vegas v hotelu Frontier v Las Vegas. I to bezesporu přispělo už ve druhé polovině šedesátých let jak k jeho mezinárodnímu renomé, tak k vlastnímu poznání, co by mohl a tedy i měl dělat, jak by se měl ve své kariéře orientovat. Pochopil, že nestačí jen hudební vkus při výběru převzatého repertoáru, ale že je nutné mít vlastní a pokud možno kvalitní autorské zázemí. A to se mu podařilo už během působení Divadla Apollo, které vzniklo po jeho odchodu ze Semaforu.

Když ke všemu připočteme účast na prestižních zahraničních festivalech a pozvánky do nejslavnějších světových televizních show či smlouvu s tehdejším západoněmeckým Polydorem, nemohl mu konkurovat jediný tuzemský zpěvák. A jak šla léta, situace se nezměnila, "jen" repertoár se podstatně rozšířil co se kvanta i žánrových odstínů týče. I když se zavedl jako romantický tenor, během své závratné kariéry předvedl stylovou všestrannost, od jazzu a swingu přes rokenrol, kantilénu, country až k velkým muzikálovým majstrštykům či operetním áriím.

karel gott3

Foto: Robert Rohál

42 Zlatých slavíků

Dost možná díky své obdivuhodné všestrannosti si udržel pozici domácího Zlatého slavíka, ale jeho tuzemskému publiku se líbí i jeho kultivovanost, smysl pro humor a moudrý nadhled. Přitom nadále vystupuje v zahraničí, nadále je velkou hvězdou v německy mluvících zemích.

Nelze opomenout ani jeho dvě vystoupení v letech 2000 a 2005 ve slavné newyorské koncertní síni Carnegie Hall, což také o něčem svědčí. Třeba o jeho umu, profesionalitě, lidskosti a pozoruhodném přístupu ve vlastní práci na své umělecké cestě. To učinilo z Karla Gotta legendu, která je vpravdě nesmrtelná a bez které by zlatý fond české populární hudby nebyl zlatým fondem české populární hudby, jež nám beztak v zahraničí léta záviděli, závidí a budou závidět...

Karel Gott

(14. července 1939 Plzeň - 1. října 2019 Praha)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Byla to tichá dívka – nevraživost mezi sestrami skončí vraždou. Kdo je ovšem vrahem?

Ticha divkaRose a Bel jsou dvojčata, ale nemohou snad už být odlišnější - liší se vzhledem i povahou. Po tragické smrti jejich matky se opuštěných děvčat ujme babička, matka jejich otce, kterou několik let neviděly. Důvodem bylo,...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...