Inspirujte se fenoménem Hygge

Inspirujte se fenoménem Hygge

Tisk

hygge2 tr perexDalší kniha o tajemství šťastného skandinávského života je tentokrát zaměřena na fenomén útulna a čtenáři v ní najdou zajímavé povídání zaměřené především na recepty a bydlení.

 


Kniha je rozdělena do několika kapitol, které se zaměřují na přírodu a výlety do ní, popisují soběstačnost, hédonismus, spřízněnost, družnost a otevřenost, seznámí vás s pojmem fika a více se zaměřují hlavně na skandinávskou kuchyni a také na domov a design. Cílem je vysvětlit fenomén Hygge, který u Skandinávců jednoduše prostupuje jejich životy.


Nejvíce prostoru je věnováno místní kuchyni a velmi zajímavých je také 20 kroků k hygge skandinávské kuchyni, ze kterého mě zaujal například bod 10: „Přípravu oblíbeného moučníku si vyzkoušejte alespoň třikrát, dokud si ji zcela neosvojíte. Mít v repertoáru nějaký dezert, který umíte bezpečně připravit, a víte, že bude chutnat, je pýchou každého kuchaře. Jako příklad: jeden z nejjistějších dezertů, ke kterým se uchyluji, je letní mandlový koláč s citronovobezovou polevou na straně 78. Pokud ale přemýšlíte o dezertu se sladkými bramborami, avokádem, chia semínky nebo čímkoliv „zdravým“, tak vám smysl hygge poněkud unikl. Jde o vychutnávání si vynikajícího jídla, nikoli o obavy, abyste jedli zdravě.“


Tato kniha je na rozdíl od titulu Hygge: Tajemství spokojeného života od Louisy Thomsen Britsové je tato psána mnohem více lidsky. Jde vidět, že autorka všechny věci zná a má k nim hlavně velký vztah. Z jejich řádků čiší to, co je pro ni důležité, vzpomíná na dětství a všechny ty hodnoty. Není jen jednou z mnoha kuchařek, ale jde vidět, že je pro ni jídlo i jeho příprava opravdovou vášní.

Co mi na knize vadilo a rozhodně nebylo hygge pro mé oči, je typografie. Kvůli zvláštně zvolené sazbě s velkými mezerami od hřbetu knihy je písmo velmi malé a poměrně nahuštěné. Text navíc občas doplňuje nějaká poznámka nebo tip, který je opravdu miniaturní a ještě menším písmem.


Pokud máte rádi Skandinávii a chcete se inspirovat jiným přemýšlením, nebo chcete vyzkoušet nějaké zajímavé recepty, případně si zařídit domácnost ve skandinávském a navíc hygge stylu, rozhodně sáhněte po této knize. Díky různým přehledům se k ní můžete také často vracet a jistě si na ni nejednou vzpomenete.


Signe Johansenová je norsko-americká spisovatelka, která vystudovala archeologii a antropologii v Cambridge a dále obor antropologie jídla na Univerzitě v Londýně, kde si také udělala kurž v Leiths School of Food and Wine a pracovala v několika prestižních restauracích. Je autorkou několika skandinávských kuchařek a mnoha receptů a článků o jídle a restauracích. Signe Johansenová také ráda tráví čas a cestuje.

hygge2 tr


Hygge: Fenomén útulna
Autor: Signe Johansenová
Překlad: Radka Klimičková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group v edici Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Odhalte tajemství metody Tokio – Paříž

japonky-nechodi-na-plastiku perexV nakladatelství Esence nedávno vyšla růžovo-bílá kniha s lákavým názvem Japonky nechodí na plastiku a podtituly Cesta ke kráse a štíhlé linii a také právě výzvou o odhalení metody Tokio-Paříž. I když j...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...