Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Tisk

Vlaky3 perexS věrnostním programem Českých drah se mohou zájemci vydat na české hrady a zámky i na ostatní "neobjevené památky".

 

Tipy na výlety vlakem ve Středočeském regionu

Za krásami Polabí - Jednou z turisticky nejoblíbenějších destinací ve středních Čechách jsou Poděbrady s perfektně udržovanou kolonádou, parkem a barokním zámkem. Stanice a zastávky na trati Praha – Nymburk – Poděbrady – Kolín jsou vhodným výchozím bodem pro nástup na Labskou cyklostezku. V regionálních vlacích a rychlících  na této trati je možná přeprava jízdních kol.

Vlaky1

Nelahozeves – Obec severně od Kralup nad Vltavou je známá díky renesančnímu zámku a památníku Antonína Dvořáka. Zámek je otevřen celoročně. Nelahozeves leží na Trati Praha – Ústí nad Labem.

Okoř – Zřícenina středověkého hradu leží poblíž trati Hostivice – Podlešín. O víkendech sem jezdí sezónní cyklovlak Českých drah. Hrad je otevřen v dubnu, květnu, říjnu až prosinci o víkendech, v červnu až září denně mimo pondělí.

Karlštejn – Středověký hrad ze 14. století leží na trati Praha – Beroun uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. Hrad je otevřen denně mimo pondělí.

Vlaky2

Dobříš – Rokokový zámek s rozsáhlou zahradou asi 30 km jihovýchodně od Prahy. Sídlí zde muzeum motocyklů. Zámek je otevřen každý den po celý rok. V Dobříši končí lokální železniční trať Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš.

Sázava – Klášter z 11. století, ve kterém se rozvíjelo slovanského písemnictví a liturgie. Otevřeno v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Točník – Zřícenina hradu poblíž Hořovic na železninční trati Praha – Plzeň. Otevřeno v březnu, dubnu a říjnu o víkendech, v květnu až září denně mimo pondělí.

Křivoklát – Gotický královský hrad ze 13. století uprostřed Křivoklátských lesů. Leží na trati Beroun – Rakovník. Hrad je otevřen celoročně.

Vlaky3

Český Šternberk – Gotický hrad na levém břehu Sázavy ležící na železniční trati Čerčany – Světlá nad Sázavou. Otevřen je v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Konopiště - Zámek nedaleko města Benešov ve Středočeském kraji, 40 km jihovýchodně od Prahy. Leží asi 2 km na západ od centra Benešova, na železniční trati Praha – Benešov u Prahy.

Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - Největší železniční muzeum v Česku. Sídlí v bývalé výtopně Buštěhradské dráhy v železniční stanici Lužná u Rakovníka na trati Praha – Rakovník.

Ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu a Českých drah


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Angličtina pro každého: Anglická frázová slovesa

anglicka frazova slovesa 200V srpnu se dostala na trh nová kniha ze série učebnic English for everyone, tentokráte s podtitulem Anglická frázová slovesa. Pokud toužíte lépe porozumět angličtině, pak byste se právě v této odnoži gramatiky měl...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...