Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Tisk

litomysl 200Dědictví a tradice baroka chce představit nový festival Litomyšlské dny barokní tradice, který se koná od 14. do 21. srpna v Litomyšli a na zámku Nové Hrady. Program zahrnuje nejen koncerty, ale také bohoslužby, procesí a přehlídku historických liturgických rouch. Po dobu festivalu se budou konat slavnostní mše.

 

Festival má za cíl přiblížit stále živé dědictví barokní doby, která velkou měrou přispěla k české kultuře. Koncerty zahrnují díla českých i světových barokních skladatelů. Zájemci o tradice a umění si mohou vyslechnout přednášku o barokních sochách v regionu. Celý týden je v budově proboštství k vidění výstava o barokní liturgii. Velkým lákadlem pro návštěvníky festivalu je i módní přehlídka historických liturgických rouch, kde se návštěvníci dozvědí to, k čemu se ten který oděv používal, co symbolizuje a jaký má původ.

litomysl

Místa konání festivalu

Kapitulní kostel povýšení sv. Kříže je nejstarší dochovaný sakrální prostor ve městě Litomyšl. Založen byl roku 1356 jako klášterní kostel u augustiniánského konventu. Dodnes si uchoval ráz gotického chrámu. Nejcennější součástí kostela je gotická kaple sv. Josefa s původní freskovou výzdobou a sakristie s centrálním polygonálním sloupem.
Piaristický kostel nalezení sv. Kříže je barokní perla Litomyšle a ústřední budova piaristického areálu, chrám Nelezení sv. Kříže, byla vystavěna mezi lety 1714-1722. Monumentální stavba, jejíž interiér i exteriér zdobí sochařská díla z dílny Matyáše Bernarda Brauna a Jiřího Františka Pacáka, je jednou z dominant města.
Kostel sv. Anny na hřbitově je v porovnání s jinými litomyšlskými svatostánky poměrně nenápadný a stroze působící. Barokní kostelík byl vystavěn v letech 1670 až 1672. Mariánský sloup pochází z 80. let 17. století. Budova dnešního probošství vznikla mezi lety 1759-1763. Dům skrývá krásné prostory, včetně dnešní kaple sv. Markéty, nejcennější součásti proboštství.
Rokokový zámek Nové Hrady byl zbudovaný v letech 1773-1777 po vzoru francouzských letních sídel. Velký zámecký areál tvoří rozsáhlé zahrady, nebo zámecká obora s křížovou cestou.
www.baroknilitomysl.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Poutavý dvojjazyčný román autora Malého prince

nocnilet 200Antoine de Saint-Exupéry byl nejen světoznámý francouzský spisovatel, ale i pilot. Poprvé usedl do letadla ve dvanácti letech a již tenkrát se rozhodl, že se chce věnovat tomuto povolání.

...

Divadlo

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.