Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Tisk

krivoklat 200Tradiční setkání několika desítek řezbářů s prodejní výstavou a ukázkami vyřezávání pro veřejnost se letos koná 6. srpna na nádvoří hradu Křivoklát. Každý rok mají umělecká díla jiný motiv – jednou to byly staré pověsti české, loni zase alchymistické téma s ústřední postavou Edwarda Keleyho, který působil na dvoře Rudolfa II. Hlavním tématem letošního ročníku je Václav IV., který na hradě hojně pobýval. Návštěvníci budou moci sledovat při práci 30 řezbářů a zhlédnout stálou výstavu řezbářských prací z předešlých ročníků.

Nostalgickým vláčkem na Svátek řemesel

Na nádvoří hradu proběhne interaktivní přehlídka mnoha tradičních řemesel. Návštěvníci hradu se tak mohou setkat s hrnčířkou, tkadlenou, švadlenou, výrobcem slaměných ošatek, drátenicí, pekařkou, ale také se skláři, výrobci dřevěných hraček, ale i dokonce s tesařem, kovářem a podkovářem. V sobotu 6.8. bude vypraven do Křivoklátu zvláštní vlak z Prahy-Bráníka. V rámci Křivořezání je připraven i bohatý doprovodný program.

krivoklat1

Hrad a jeho historie

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.
Hrad byl několikrát těžce poškozen požárem. Stal se i obávaným vězením. Nádherná hradní kaple, královský a rytířský sál s expozicí gotického malířského a sochařského umění, knihovna obsahující na 52 tisíc svazků, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárna, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji, monumentální velká věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí, věž Huderka s černou kuchyní a vyhlídkovým ochozem, hejtmanství s příležitostnými výstavami, to vše návštěvníky hradu Křivoklát, který je národní kulturní památkou.

krivoklat2
Foto: www.krivoklat.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Teorie velkého třesku od A do Z

altPro všechny fanoušky seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) připravila autorka Amy Rickman poutavou knihu plnou uvěřitelných i neuvěřitelných informací o tomto pořadu. Nakladatelství XYZ nám pod n...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...